![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 303 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Prosty kod na przetwarzanie daty date podaje w formacie XXXX-xX-XX, a powinno sie zwrocic kiedy,x nazwa xxxx(na tej zasadzie)
Calosc jest niby ok tylko z selecta zawsze jest zwracany default, pomoze ktos?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze: tu nie ma zadnego SELECTA....
Po drugie: sam piszesz, ze date wpisujesz w formacie Y-m-d, no ale potem porownujesz ją z formatem j-m-Y.... Ty naprawdę się dziwisz, że ci to się nie porównuje ![]() Poza tym masz duzy błąd logiczny w wyniku którego Twoj kod, jesli poprawisz format sprawdzanej daty, bedzie ci zawsze zwracał $dzisiaj... Teraz daty budujesz na podstawie podanej daty wiec trudno oczekiwac by zgadzała się jakaś inna data niż $dzisiaj. Swoje daty masz budować na podstawie chwili obecnej a nie na podstawie podanej daty. Mysl troszke. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie użyjesz sobie DateTime do tego wszystkiego? Prostsze, czytelniejsze. Poza tym nie musisz operować na datach, wystarczy że sprawdzisz różnicę w dniach od dziś.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kół u mnie w piwnicy już sporo leży
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 303 Pomógł: 1 Dołączył: 24.09.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przepraszam chodzilo o switcha oczywiscie i o to czemu sie zle wykonuje
mozesz mi uzmyslowic ten blad logiczny bo nie bardzo rozumiem?? Ten post edytował viamarimar 7.11.2014, 11:36:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to czemu się źle wykonuje już ci przecież napisałem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
"Swoje daty masz budować na podstawie chwili obecnej a nie na podstawie podanej daty. "
czyli zakladam ze mam pobrac date z kompa lub z serwera ale odgornie mam zalozenie ze to ktos podaje date i po przetrawieniu tego php mowi mu czy to jest dzis wczoraj jutro itd od wprowadzonej daty wiec nie moze byc tak jak ty to napisales, że data na podstawie teraz [ moze wczoraj bylem zmeczony ale rozumowanie bylo dobre] Ten post edytował viamarimar 7.11.2014, 12:43:37 |
|
|
![]()
|
|
Pobierasz datę Teraz. Pobierasz datę z Input np.
Sprawdzasz różnicę w datach. Jak na + to w przyszłości, jak na - to w przeszłości. Koniec. Potem robisz switch z różnicą w dniach i wstawiasz co tam chcesz. |
|
|
![]()
|
|
Cytat wiec nie moze byc tak jak ty to napisales, że data na podstawie teraz [ moze wczoraj bylem zmeczony ale rozumowanie bylo dobre] rety.... A dzis sie wyspales? Nie jestes juz zmeczony? To sluchaj: ktos wpisal: 2014-11-09 Ty do tego dodajesz dwa dni, czyli masz: 2014-11-11. Potem obie daty porownujesz. Czy wg. ciebie będą one rowne? Analogicznie bedzie z kazdym dodaniem czy odjeciem. Nigdy daty po twoich operacjach nie będą rowne. Jedyne co bedzie rowne, to $dzisiaj, bo tworzac $dzisiaj nic nie dodajesz wiec zawsze twoj skrypt wyswietlac ci bedzie $dzisiaj Wiec teraz sie zastanow, czy oby na pewno twoj tok rozumowania jest poprawny Dlatego powtarzam: masz daty dodawac/odejmowac od daty biezacej. Date co ktos wpisal, masz jedynie brac do porownania edit: dobra, albo ja mam zaćme, albo ty edytowales pierwszego posta (obstawiam to pierwsze) ![]() ![]() No ok, czyli jesli poprawiles format dat, to powinno juz ci dzialac. Nie dziala nadal? Pokaz kod po poprawkach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dlatego uważam że edycja tematów po odpowiedzi powinna być zakazana
![]() ![]() Ale nospor Ty się nie denerwuj, strzel sobie w stopę a autor dostanie objawienia ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale on nie edytowal, tylko ja slepne na starosc
![]() Ale ja sie nie denerwuje. Nie umiem tylko pisac ladnymi słowami, stad mylnie odbierane są moje emocje w wiekszosci wypadkow. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
-pierwszy post nie byl edytowany, co do tego nie dziala,dodalem pickera z dobrym formatem wiec tak jak mowil powyzej Pan przepraszam jesli ten blad jest idiotyczny a moja wiedza nie jest taka jak wasza no ale to chyba odpowiedni dzial
- nie dzialaja mi daty w tyl np wczoraj? itd? cala reszta do przodu pojutrze jutro id jest ok ale czemu tak?
Ten post edytował viamarimar 10.11.2014, 19:04:21 |
|
|
![]()
|
|
No to zobacz jak wyglada wygenerowane przez Ciebie $wczoraj, zobacz jak wyglada wpisana data i bedziesz wiedzial czemu sie nie zgadzaja
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:43 |