![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--pkosciej-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Operuje na jednym pliku php. Mam tam zadeklarowane zmienne $1 = 1; $2 = 2; $3 = 3; Teraz moje pytanie, jak przesłać za pomocą formularza wartości tych zmiennych, tak abym mógł korzystać z tych wartości w innym pliku php? Ewentualnie coś takiego, mam fragment kodu Powyższy kod to formularz, który zarząda od użytkownika wpisania odpowiedzi, a co zrobić aby użytkownik nie wpisywał tej odpowiedzi tylko na sztywno było podane $2 ? Prosze o poomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie masz tak zadeklarowanych zmiennych bo nazwa zmiennej nie może się zaczynać od cyfry.
-------------------- |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, ale to tylko przykład
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--pkosciej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
a jak zrobic include tylko określonego fragmentu kodu a nie całego pliku .php?
|
|
|
--pkosciej-- |
![]()
|
Goście ![]() |
bo chodzi mi tutaj ze jezeli mam swoj plik .php
<? $jeden = 1; $dwa = 2; $trzy = 3; ?> <html> <form action = "xxx.php" method = "post"> Witaj użytkowniku powiedz mi ile to jest 3-1 <input type="text" name="opis"/> <input type=submit value="Zatwierdz"> </form> </html> <? $nowa zmienna = 1; $costamcos = 2; $bla bla = 3; ... ?> to nie żeby includowało cały plik tylko fragment kodu ktory w tym przykładzie pogrubiłem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da się include'ować kawałka kodu... zmienne do innego pliku przekazujesz (m.in.) przez $_POST (formularz), $_GET (adres) albo $_SESSION (sesja).
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak by wygladało przekazanie poprzez przez $_POST tych trzech wartosci pokazanych w moim przykładzie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to pytanie to już przegięcie ... google Ci wyłączyli ? :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
he... nikt nie zrozumie początkujących. Co mi da google? Suchą teorie? Mam też książkę, uczę się i chce się nauczyć. Niestety, żebym zrozumiał potrzebny mi jest też przykład a nie sama teoria. Pytam na forum bo chciałbym, żeby mi ktoś to wytłumaczył, zasadę działania, najlepiej na przykładzie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 7 Dołączył: 3.08.2007 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
strona.php
btw. google odsyła również do przykładów, wystarczy poświęcić 10s żeby znaleźć to co Cię interesuje, jeżeli nie potrafisz tworzyć fraz do wyszukiwania to pomogę : http://lmgtfy.com/?q=post+przez+php |
|
|
![]()
|
|
ok, ok to umiem rozumiem, nie do końca o to mi chodziło.
Ja pytam, jak przekazać wartości z jednego pliku .php do drugiego pliku .php Bez interakcji z użytkownikiem. Mam plik 1.php z zmiennymi $jeden = 1; $dwa = 2; $trzy = 3; i chce używać tych wartości zmiennych również w pliku 2.php a wszystko to ma się dziać za kulisami, użytkownik tego nie widzi, nie wprowadza żadnych zmiennych |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pozostają chyba sesje lub cache ,zarówno hidenfield idzie podejrzeć np w firebugu., wartości coockies można podejrzeć w ustawieniach przeglądarki.
Ten post edytował Niktoś 16.02.2012, 16:44:46 |
|
|
![]()
|
|
@Niktoś ... on am problem z przesyłaniem danych formularz ==> skrypt a Ty o firebugu i sesjach piszesz ...
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zmienne sesyjne chyba najprościej jest używać do komunikacji pomiędzy stronami.Można je wywoływać w dowolnym momencie,a chyba mam wrażenie,że kosciejowi o to chodzi.
Ten post edytował Niktoś 16.02.2012, 16:47:46 |
|
|
![]()
|
|
strasznie zagmatwałem. chodzi mi tylko o to żeby się nauczyć, robie pierwsze kroki w php.
Pokaże może mój wstydliwy przykład ćwiczebny, wtedy dowiedzie się o co na prawde mi chodzi tutaj podajesz swoje imie w pliku html. potem zmienna przenosi sie do pliku php i pyta czy to serio Twoje imie, jeżeli nie to masz łącze do cofnięcia a jeżeli tak to.... to wlasnie nie umiem tego zrobić... chciałbym aby podczas klikniecia "tak to moje imie" bierzaca strona php przekazywała zmienna innej stronie php ktora by potem tą zmienną do czegoś wykorzystywała |
|
|
![]()
|
|
Odp.Wartość zmiennej ,jako parametr w url ,albo sesje.
Poczytaj o metodzie przesyłu GET lub o sesjach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przecież to jest formularz, przekaż to przez $_POST. Tworzysz ukryte pole formularza i jako "value" wstawiasz wartosc zmiennej ktora chcesz przekazac:
-------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]()
|
|
coś mi nie styka, jak powinno...
na serwie tutaj imie.html imie.php
cosdalej.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 07:00 |