![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 2 Dołączył: 13.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Idę kursem podstawowy z yt Mirosława zelent i tworzę podstawowy system logowania link: https://www.youtube.com/watch?v=Pp578w7C9hE. Stowrzyłem index i zaloguj.php w którym umieściłem zmienne. Niestety, gdy testuję pierwszy krok w przeglądarce (bez podpiętej bazy danych) przy wpisywaniu wartości w login i hasło, strona zaloguj.php pokazuje mi //"; echo $haslo; ?>// w głównym oknie zamiast wartości które wpisywałem (na tutorialu wyskakują wartości wpisywane przez autora - od 19:25 - 19:31). Kod z index.php i zaloguj.php poniżej. Proszę o pomoc w ww. temacie. Jakub <!doctype html> <html lang="en"> <head> <meta charset="UTF-8"> <meta name="X-UA-Compatible" content="IE=edge,firefox=1"/> <title>Osadnicy - gra przeglądarkowa </title> </head> <body> Tylko martwi ujrzeli koniec wojny - Platon <br/> <form action="zaloguj.php" method="post"> Login: <br/> <input type="text" name= "login" /> <br/> Hasło: <br/> <input type="password" name= "haslo" /> <br/> <input type ="submit" value="Zaloguj się" /> </form> </body> </html> // poniżej kod z pliku zaloguj.php// <?php $login = $_POST["login"]; $haslo = $_POST["haslo""]; echo $login."<br />"; echo $haslo; ?> Ten post edytował JakubBab 13.07.2015, 19:22:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 2 Dołączył: 13.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłem. Problem nadal taki sam.
całość: <?php $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; echo $login."<br/>"; echo $haslo; ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem po co robisz jakies dziwne spacje pomiedzy naprzyklad name SPACJA = tak samo przy type inputu. Ta wersja dziala, nie zamykaj tez php na koncu bo nie robi sie tak, nie jest to przyzwoite rozwiazanie. Ten post edytował goartur 13.07.2015, 20:36:00 |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem tak jak sugerowałeś. Teraz wyskakuje mi komunikat , że nie ma takiej strony. Przemyślenia:
Jeśli:
Wtedy dane nie będą pobierane z pliku zaloguj.php Kombinowałem kodem z pliku zaloguj.php (kod poniżej) dodałem var_dump powyżej teksu jak sugerowałeś i otrzymuję (na str. zaloguj.php) to " "; echo $haslo; ?>"po wpisaniu wartości na str index.php. Czyli, kod zczytuje echo $login."< /br>"; chociaż nie przepisuje mu wartości, a dalej musi być jakiś błąd.
Będę wdzięczny za sugestję. Ten post edytował JakubBab 13.07.2015, 21:22:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem gdzie jest twoj problem, ale ta wersja dziala:
zaloguj.php
index.php |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem gdzie jest błąd. Skopiowałem Twoj kod do siebie i nadal jest to samo.
Kod: Index
zaloguj.php
I screenshot po wprowadzeniu wartości do login i hasło (asd i asd) ![]() ps. dzięki za wytrwałość |
|
|
![]()
|
|
Php zaczyna sie zawsze od <?php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I przydał by Ci się jakiś serwer
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uruchamiając skrypt powinieneś w przeglądarce wpisać
i po wpisaniu danych przejdziesz na Kiedy wpisujesz C:\xampp\Osadnicy\index.php to tak na prawdę pomijasz serwer i nie uruchamiasz skryptu tylko próbujesz wyświetlić plik. O ile pliki html można tak wyświetlać, to php już nie, tylko trzeba to przepuszczać przez serwer. Ten post edytował Baku12345 14.07.2015, 01:39:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 218 Pomógł: 16 Dołączył: 6.06.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij WAMPa, a tu masz link.
Nie zabezpieczone zmienne przyjmowane, które będą miały kontakt z bazą danych. Jak WAMPServer będziesz miał to to powinno Ci działać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez instalacji, na szybko i na początek jest wbudowany serwer http://php.net/manual/en/features.commandline.webserver.php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Problem rozwiązany.
Nie łączyłem się przez serwer, markuz i Baku12345 -> dzięki za wyłapanie tak błachego problemu . Goartur dzięki za próbę pomocy. Tak swoją drogą xampp i wamp to PRAWIE to samo -> Xampp is an acronym for X ( any Operating System), Apache(Web server), MySQL Database, PHP Language and PERL. WAMP : Wamp is an acronym for Windows Operating System, Apache(Web server), MySQL Database, PHP Language. Pozdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 08:07 |