![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Właśnie co uczę się na sucho programowania obietowego. Mam o to taki kod:
I tu własnie moje pytanie. Czy ta klasa jest poprawna i czy przy wywołaniu jej w sposub pokazany ponizej otrzymam pozadany wynik?
Ten post edytował qba10 7.06.2008, 19:26:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
NIE i NIE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Re Up: Prosilbym adminow o usuniecie, cos mi automat do logowania nie zadzialal i wyszlo jak wyszlo.
Witam Właśnie co uczę się na sucho programowania obietowego. Na sucho to kiepski pomysl, sprobuj cos realnego napisac - najlepsza rzecz do tego - blog na uzytek domowy. Cytat Mam o to taki kod:
I tu własnie moje pytanie. Czy ta klasa jest poprawna i czy przy wywołaniu jej w sposub pokazany ponizej otrzymam pozadany wynik?
1. Wlasnosci egzemplarza definiuj jako public/private/protected - od razu widac zakresy wlasnosci. 2. Z gory zakladasz w konstruktorze, ze bedzie dostarczona poprawna nazwa. Na sucho i w prostej rzeczy to OK, ale dobrze byloby zrobic jakas walidacje i dac tez wartosc domyslna. 3. W metodzie 'wybor_bazy_danych' nie nalezy przypisywac uchwytu do innej zmiennej. Po co to? Zrob tak po prostu:
4. Definiujesz zreszta te metode nie wywolujac jej w ogole (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) !! W Ifach w metodzie polaczenie() zapisujesz wartosci do atrybutow obiektu, ale w ifie masz bledy, gdyz: - $this->baza_danych_connect czy cos tam to cholera wie co w tym momencie zawiera (pewnikiem true albo NULL) zatem porownanie jest do chrzanu!!! Co wiecej operator porownania to '==', a nie '='. Ten drugi zapis zawsze daje TRUE lub FALSE w zaleznosci co tam niby porownujesz. (HINT: niektorzy purysci mowa by robic tak: IF(2 == $zmienna); ) - by zas byla okreslona przed ifami musisz wrzucic wywolanie metody wybor_bazy_danych. Zas najlepiej by bylo laczyc od razu w konstruktorze z danymi polaczenia jako parametrami (najlepiej przekazywanymi w tablicy, wygodniej to potem podpiac pod jakies pliki konfiguracyjne). Wiadomo przeciez, ze obiekt sluzy do polaczenia, a i jakiekolwiek jego metody tegoz polaczenia wymagaja. Ten post edytował chlebik 8.06.2008, 00:33:56 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nevt- Jak to moja mamusia by powiedziała: " Musisz więcej książek czytać, bo nie potrafisz się wysłowić" hehe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif)
@chlebik - Więcej tu było błędów logicznych niż programowania obiektowego, ale i tak dziękuję za wszystkie uwagi. Ode mnie "pomógł" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Re Up:
O logice sie nie wypowiadalem bo do tworzenia tego typu klas to najlepiej poczytac o wzorcach projektowych (w dziale Pro bodajze). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak to moja mamusia by powiedziała: " Musisz więcej książek czytać, bo nie potrafisz się wysłowić" hehe udzieliłem bardzo precyzyjnej odpowiedzi na twoje 2 pytania. Cytat Czy ta klasa jest poprawna i czy przy wywołaniu jej w sposub pokazany ponizej otrzymam pozadany wynik? Gdybyś przeczytał więcej książek, z pewnością potrafiłbyś zadać pytania w sposób, który wskazywałby że oczekujesz głębszej odpowiedzi niż proste TAK lub NIE. I potrafiłbyś nie kaleczyć naszego pięknego języka poprzez łamanie zasad ortografii. Ale skoro twoją wyrocznią jest twoja mamusia, to z całą pewnością udzieli ci również wszelkiej pomocy z OOP w PHP. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Napisałem ten oto obiekt na nowo i wyskakuje mi błąd:
Fatal error: Non-abstract method baza_danych::polaczenie() must contain body in /home/qba10/public_html/test/system/jadro/e-door/functions/polaczenie.php on line 16
Jaki znowu błąd popełniłem? @nevt Mamusia nawet nie wie co to PHP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) A za kaleczenie języka i za głupie uwagi z całego serca przepraszam Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 2 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź co masz na końcu linii nr 16!!!
|
|
|
![]()
|
|
O najdroższa matulo jaki ja ślepy byłem, a z 15 minut nad tym siedziałem aż wstyd (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Thx Pozdrawiam Ten post edytował qba10 19.06.2008, 20:47:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:42 |