![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-arogant- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Otóż zainteresowałem się robieniem skryptów w PHP. Szło mi dobrze, aż pewnego razu kupiłem skrypt czatu gg kanałowego. am problem z funkcją szukania kanału. Wzór na funkcje wygląda tak:
<?php function suma($parametr1 = 0, $parametr2 = 0) { $wartosc = $parametr1 + $parametr2; return $wartosc; } ?> Ja mam podobnie tylko są inne warunki, a tu fragment kodu: function sprawdz($kanal) { global $db; $sel = $db->query("select * from cannals where kanal = '{$kanal}'"); if($sel->num_rows == 0) die("Kanal‚ $kanal nie istnieje ![]() } Gdy po tym zapisie wrzucam pliki na serwer i pisze do czatu, wyskakuje mi taki błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_FUNCTION in /home/czatarog/domains/czatarogant.hostowo.eu/public_html/czat/czat/czat.php on line 20 Nie wiem co z tym zrobić ;( Proszę o wszelką pomoc. Pozdrawiam Arogant |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy linia numer 20 to:
die("Kanal‚ $kanal nie istnieje exclamation.gif");? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2012 Skąd: Rybnik Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. 20 linijka skryptu to:
function sprawdz($kanal) Pomoże mi ktoś czy nie?? Bardzo prosze |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powyżej function sprawdz($kanal) jest coś nie tak (np. brak znaku)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2012 Skąd: Rybnik Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie powyżej function? To jest pare lini skryptu:
Co tu jest nie tak? Błąd wyskakuje tylko w function sprawdz_kanal($kanal) Ten post edytował arogant 17.08.2012, 11:14:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ok nie instaluj netbeans.. zainstaluj sobie czytnik ebooków i zacznij naukę od słów kluczy - php obiekty, OOP, błędy wywołań itp. itd.
@edit: nie wiń innych za swoją bezmyślność.. dostałeś odpowiedź - podciągnij się z OO. Nie potrafisz jej wykorzystać? hmm o kim to źle świadczy o mnie czy o tobie? Ten post edytował CuteOne 17.08.2012, 12:34:40 |
|
|
![]()
|
|
łał ale mi pomogłeś, chętnie dał bym Ci "minusa"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz bardzo odpowiedni nick (sorry za offtop).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie brak slow. Trzeba bylo sie drugi raz na GG spytac. Ogarnij. Po pierwsze ten skrypt nie jest kanalowy tylko kanalowo podobny. Po drugie ten bląd
oznacza ze cos jest z zapytaniem lub bazą... Zainstalowales ją wgl .? |
|
|
![]()
|
|
dobra dzięki. Ważniak takie coś to mogłeś mi na gg napisać ;D. Mój ważniak mi pomógł. temat do zamknięcia
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:56 |