![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-m_k- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam stronę, na której jest pole tekstowe do wpisania pewnego numeru i w zależności, czy użytkownik to pole uzupełnił, podejmowana jest dalsza akcja. Jeżeli to pole zostało wypełnione, przeszukiwana jest baza, w przeciwnym wypadku, użytkownik otrzymuje komunikat. Chcę w tym celu użyć systemu Smarty. Zastanawiam się, jak to najlepiej rozwiązać. Pierwsze rozwiązanie: jeżeli wypełniono { przeszukaj bazę wczytaj wyniki wczytaj szablon } w przeciwnym wypadku { wczytaj szablon z komunikatem } Zastanawiam się, czy można to zrobić w jednym szablonie? Jednak muszę najpierw sprawdzić, czy pole zostało wypełnione i od tego zależy, czy przeszukam bazę. Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co tworzysz 2 razy ten sam temat?? śmiecisz na forum (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) nie rób tak nigdy
// Masz opcje raportuj więc z niej korzystaj, a nie zaśmiecaj tematu. // ~webdicepl |
|
|
-m_k- |
![]()
|
Goście ![]() |
Akurat miałem to szczęście, że gdy wysyłałem posta, forum chwilowo nie działało, więc niezamierzenie post został wysłany dwa razy. Sorki. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/wstydnis.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prosto mógłbyś to zrobić
Jeżeli zawartość tego pola teksowego to zmienna np. $_POST['pole']; a w formularzu dałeś action=plik.php?action=wypelniony. to dodaj do PHP takie coś: Kod $smarty -> assign(array("Pole" => $_POST['pole'], "Action" => $_GET['action'])); a w TPL tak: Kod {if !$Action}
formularz z polem tekstowym {elseif $Action == 'wypelniony' && $Pole != ''} przeszukanie bazy {elseif $Action == 'wypelniony' && $Pole == ''} wyswietlenie bledu {/if} Ten post edytował Skie 27.08.2008, 06:31:58 |
|
|
-m_k- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję za odpowiedź. Właściwie wszystko jest jasne, z wyjątkiem umieszczenia operacji przeszukania bazy w szablonie. Istnieje oczywiście możliwość włączenia kodu php do szablonu tpl, ale czy w inny sposób można to rozwiązać?
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właściwie wszystko jest jasne, z wyjątkiem umieszczenia operacji przeszukania bazy w szablonie. Istnieje oczywiście możliwość włączenia kodu php do szablonu tpl, ale czy w inny sposób można to rozwiązać? W sposób zgodny z ideą szablonu czyli najpierw zareagować na wartość zmiennej $_POST['pole'] i przeszukać bazę bądź nie a dopiero potem wysłać odpowiednie dane do szablonu i je tam zaprezentować. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.08.2025 - 16:25 |