![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey,
mam dwa pliki .php: Pierwszy: <?php function displayForm($label=array(),$form,$submit,$data=array(),$enable=array(),$mess) { echo($mess); echo "<form action='$form' method='post'> $label[0] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[1] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[2] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[3] <input type='text' name='pole[]'> <br/> <input type='submit' value='$submit'><br/> </form>"; } $label=array('numer','imie','nazwisko','grupa'); $data=array('100','Anna','Kowalska','K0I'); $enable=array(0,1,2,2); displayForm($label,'zad5_wynik.php','Prześlij',$data,$enable,"Wprowadź dane do formularza"); ?> i drugi: <?php include "zad5_form.php"; echo "Print Array <br />"; print_r($label); echo "<br />"; /* $a=$_POST['$label[]']; $b=$_POST['$label[]']; $c=$_POST['$label[]']; $d=$_POST['$label[]']; echo $a; echo "<br />"; echo $b; echo "<br />"; echo $c; echo "<br />"; echo $d; echo "<br />"; */ ?> Nie wiem jak napisać, by wprowadzone dane do formularza pierwszego pliku, pojawiły się w drugim. Próbowałem wielu kombinacji. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
form action='$form' ma wskazywac na drugi plik
a w drugim pliki print_r($_POST); a nie zadne jakies $label |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super! Wielkie dzięki! Teraz jest tak, jak być miało, z jednym mankamentem: w funkcji, $data ma za zadanie wskazać jakie wartości będą się wyświetlały domyślnie w polach formularza, ale z jakiegoś powodu tak się nie dzieje. Pomożesz znaleźć rozwiązanie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Udało mi się już z tym sobie poradzić, ale mam do Was jeszcze jedną prośbę, już ostatnią. Skrpyt działa, robi dokładnie co chciałem, ale chciałbym jeszcze nauczyć się, jak takie dane zapisane formularzem w PHP do tablicy przesyłać do pliku tekstowego"
<?php function displayForm($label=array(),$form,$submit,$data=array(),$enable=array(),$mess) { echo($mess); echo "<form action='$form' method='post'> $label[0] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[1] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[2] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[3] <input type='text' name='pole[]'> <br/> <input type='submit' value='$submit'><br/> </form>"; } $label=array('numer','imie','nazwisko','grupa'); $data=array('100','Anna','Kowalska','K0I'); $enable=array(0,1,2,2); displayForm($label,'zad5_wynik.php','Prześlij',$data,$enable,"Wprowadź dane do formularza"); ?> wiem jak otworzyć plik tekstowy, ale jedyne co mi wyszło do tej pory to zapis przy pomocy 'serialize'. Ale jest brzydki i mało czytelny. Jak byście to napisali? aby wyglądało to np (w jednej linii w pliku aaaa.txt.): 100, Anna, Kowalska, K0I Ten post edytował kancik 10.06.2020, 09:50:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No najpierw nazwij pola porzadnie,czyli nie
$label[0] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[1] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[2] <input type='text' name='pole[]'> <br/> $label[3] <input type='text' name='pole[]'> <br/> a: <input type='text' name='numer'> <br/> <input type='text' name='imie'> <br/> <input type='text' name='nazwisko'> <br/> <input type='text' name='grupa'> <br/> A potem dobieraj sie bezposrednio do tych pol $_POST['numer'] $_POST['imie'] itd |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
słuchaj się zawsze nospor-a (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) możesz też zdefiniować tablice o nawie pole i wrzucić do niej nazwy pól:
i odwołaj się tak jak do tablicy $label. Jeszcze jedna uwaga. Atrybuty pól formularza zwykło się pisać nie w apostrofach tylko w cudzysłowie, czyli nie:
tylko:
Gdy będziesz sprawdzać kod html-a walidatorem, nie wyrzuci błędu, jednak warto uczyć się poprawnie. Poczytaj o różnicy tych znaków w php. gino Ten post edytował gino 10.06.2020, 11:36:02 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Waszym radom wszystko ładnie działa. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:43 |