![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam w kodzie pewnej strony coś takiego:
$newsTemplate = 'Komentarzy ({komentarze})'; Rozumiem, że klamerek używa się, gdy nie można bezpośrednio wrzucić kodu php, ale z czym to się je. Chyba, żeby to działało to trzeba użyc jakiegoś bufora i zamienić to co w klamerkach na kod php, dobrze mówie ? Przeszukałem, wszystkie pliki na serwerze aby wyszukał mi ten ciąg: {komentarze}, ale znalazł, go tylko w tym pliku o którym mowa, a przecież gdzieś w innym pliku powinna być jakaś funkcja, która przetwarza {komentarze} na kod php, jednak w żadnym innym pliku nie znalazłem już tego stringa. To co w takim razie zamienia {komentarze} na kod php skoro tylko w tym pliku występuje ten ciąg ? Jeśli chciałbym sam to zamienić na kod php to jak to zrobić, bufor i str_replace ? Ten post edytował mefistofeles 21.04.2010, 10:59:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prędzej wyrażenia regularne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No rzeczywiście, jest coś takiego:
Ale czym jest $item[\\1] (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Za jakie zapytanie z tego kodu to odpowiada, bo coś nie kminie:
Ten post edytował mefistofeles 21.04.2010, 10:25:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę nadać sensowny tytuł.
|
|
|
![]()
|
|
Odświeżam temat.
Może ktoś mi powie chociaż, czym jest $item[\\1], bo jak to zamieniam na jakiegoś stringa, to robi się masakra z całą stroną, tak jakby ta zmienna zawierała w sobie kilka zmiennych. Przykład online: Zamieniłem kod: $newsContent .= preg_replace('/{(\w+)}/e', $item[\\1],$newsTemplate); na: $newsContent .= preg_replace('/{(\w+)}/e', 'dupa',$newsTemplate); No i teraz zobaczcie różnicę między oryginalną stroną: http://www.sloworegionu.pl a http://www.sloworegionu.pl/index2.php Zamienia mi wszystko, a ja chciałbym zmienić tylko to co jest obok 'komentarzy'. O co tutaj chodzi ? Help. Podpowiedzcie coś, bo 1 raz się z czymś takim spotykam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chce mi się czytać tego kodu, ale obstawiam że ten $item[] t po prostu tablica z newsem ;>
Ten post edytował krzywy36 25.04.2010, 13:38:10 |
|
|
![]()
|
|
A jak się odwołać tylko do jednego elementu tej tablicy ?
Bo jak coś zmieniam to praktycznie wszystkie elementy na stronie się zmieniają (index2), a ja chce zmienić tylko to miejsce w którym wyświetla się ilość komentarzy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może $item['komentarze1'], nie jestem na tyle zaawansowany, żeby zrozumieć ten kod w całości, ale wygląda na to, że to co jest w {} jest wstawiane przed 1 w $item[' 1'] a przynajmniej tak m sie zdaje (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Proszę osoby znające dobrze temat o pomoc, bo od wielu dni nie mogę rozgryźć tego kodu:
Co to jest: ? Pozwólcie, że co jakiś czas odświeżę temat. To musi być banał dla osób typu Nospor (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Maybe you can help ? Ten post edytował mefistofeles 27.04.2010, 22:56:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Co to jest: [PHP] pobierz, plaintext $item[\\1] ? Cytat To musi być banał dla osób typu Nospor (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Za ten jęzor na końcu powiem ci tylko (aż) tyle: zajrzyj do manuala: http://pl2.php.net/preg_replace masz tam to jak wół z jęzorem opisane. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:57 |