![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Bardzo proszę, abyście mnie nie hejtowali - jak temat już był czy coś takiego - jest na forum od dziś i nie wszystko zdążyłem poznać. Do rzeczy: Od niedawna uczę się php i chciałem (przy użyciu file_get_contents) zrobić prosty skrypcik, który policzy średnią liczb znajdujących się w pliku. Zawartość pliku wygląda następująco (linia)(wartosć) 1. 2 2. 2 3. 2 4. 2 W skrypcie wypociłem coś takiego
Nie wiem dlaczego wynik wychodzi 1.5 skoro 8 / 2 = 4 Działa to dopiero jak lekko zmodyfikuję plik i kod. Mianowicie: Plik: (linia)(wartość) 1. 2. 2 3. 2 4. 2 5. 2 A kod wygląda tak:
Mógłbym oczywiście to zostawić i pójść dalej, ale zależy mi, aby się dowiedzieć dlaczego pierwsza wersja nie zadziałała - co takiego zrobiłem źle (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz pustych linii w pliku?, albo kodowanie niestandardowe...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz pustych linii w pliku?, albo kodowanie niestandardowe... Faktycznie... Miałem ustawione kodowanie pliku .txt na utf-8...Zmieniłem na ANSI i wszystko działa normalnie. Dzięki za pomoc Mam jeszcze pytanie. Umiesz mi wyjaśnić dlaczego w tym przypadku kodowanie wpływa na to jak zachowuje się skrypt ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo prawdopodobnie miałeś utf-8 z BOM co powiększa wielkość pliku, a tym samym jest dodatkowa linia na początku
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:19 |