![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Zabrałem się za ogarnięcie frameworku Symfony i mam problem. Mianowicie taki komunikat dostaje gdy odpale app_dev.php" FatalErrorException: Compile Error: Namespace declaration statement has to be the very first statement in the script in Tak sie sklada ,ze wyrazenie namespace jest pierwsze w skrycie, ponizej caly kod:
Jakies pomysly czym to jest spowodowane ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zapisać plik jako UTF8 bez BOM przy pomocy np. Notepad++
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomoglo ,dzieki :-)
Ten post edytował Star 6.05.2016, 18:56:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i nie używaj ?> na końcu jak masz tam tylko php
![]() |
|
|
![]()
|
|
@com
A moze powiedz dlaczego nie uzywac tego znacznika ? Spotkalem sie juz z tym kilka razy jednak nie wiem czemu takie cos sluzy . W moim przekonaniu jak juz cos otwieramy to wypada to zamknac:-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz tam niechcąco umieścić jakiś biały znak np. "\n" a jak wiemy zostanie on potem "wypluty" na stronie wynikowej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie tak jak wspomniał markuz z powodu białych znaków, które za równo na początku jak i na końcu mogą narobić problemów, min dlatego używa się utf-8 bez bom.
|
|
|
![]()
|
|
OK panowie, dzieki za wyjasnienie
Niestety mam kolejny problem ,ktory probuje od wczoraj rozgryźć . Mianowicie po odpaleniu pliku app_dev.php/start dostaje informacje iz niemozliwy do znalezienia jest plik index.php.twig ,chociaz wg mnie wszystko powinno byc ok: Unable to find template "dawkubCmsBundle:Page:index.html.twig" Controller przedstawilem wyzej ,nosi od nazwe taka sama jak klasa Plik znajduje sie w katalogu : Symfony/src/dawkub/CmsBundle/Resources/vievs/index.html.twig plik routing.yml z katalogu Symfony/src/dawkub/CmsBundle/Resources/config/ wygląda tak : dawkub_cms_homepage: pattern: /start defaults: { _controller: dawkubCmsBundle:Page:index } Probowalem w kontrolerze cos pozmieniac ale ciagle dostaje ten blad,np gdy zmienilem render na CmsBundle:Page:index.html.twig to dostaje Unable to find template "CmsBundle:Page:index.html.twig" itp. Może wy będziecie wiedzieć z czego ten błąd wynika :-) Ten post edytował Star 7.05.2016, 12:24:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://symfony.com/doc/current/book/templating.html sekcja "Referencing Templates in a Bundle" być może coś ci pomoże
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pomogło i to bardzo, dzięki wielkie :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:06 |