![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę frameworka i zabrałem się za sterownik baz danych. Niestety jest problem, bo wyświetla tylko pierwszy znak wyniku . Podaję listingi: Kontroler
Model:
Sterownik db(tylko funkcja query):
Loader(tylko funkcja ładująca model)
No i zamiast otrzymać wynik (z kolumny test) l-testowanie, to otrzymuję: Cytat Array ( [id] => 1 [tekst] => 0 ) 11dd
-------------------- Przyjaciół można mieć fałszywych. Wrogowie są zawsze prawdziwi - ojciec chrzestny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcje mysql_fetch_xxx() pobierają tylko pojedynczy wiersz ze zbioru wyników. Swój sterownik zakodowałeś tak, że zwraca Ci tylko pierwszy wiersz, więc foreach iteruje Ci po jego elementach. Jak jeszcze do tego dodasz indeks tablicy, PHP traktuje to jako odwołanie do znaku tekstu i wychodzą takie oto głupoty. Przed zabieraniem się za pisanie frameworka wypadałoby znać takie rzeczy, gdyż są to podstawy.
Jeszcze kilka uwag odnośnie samego frameworka. Kod jest lekko masakryczny - nie trzymasz się jednej konwencji, tylko raz robisz tak, raz inaczej. Jeśli piszesz pod PHP4, to sam skazujesz się na problemy, a jeśli pod PHP5, to czemu nie korzystasz z tego, co ta wersja oferuje? Wziąłbyś takie PDO i nie miałbyś żadnych problemów ze sterownikiem, a co najwyżej byś go musiał rozbudować o jakieś opcje profilowania itd. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2006 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, troszkę wyrozumiałości ja mam 14 LAT i mimo swojego młodego wieku już wyciągam pieniądze z webdeveloperki. Czy to źle, że chłopak w moim wieku zamiast siedzieć na TIBII cały dzień chce zdobyć doświadczenie pisząc frameworka?
-------------------- Przyjaciół można mieć fałszywych. Wrogowie są zawsze prawdziwi - ojciec chrzestny
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym poście nie było ani słowa o wieku. Pokazałeś kod, wystawiając go na ostrzał publiczny i mnie niespecjalnie obchodzi, ile kto ma lat (sam programowałem, gdy miałem 14) - mam kod i go analizuję. Dostałeś rozwiązanie problemu, kilka dodatkowych porad gratis odnośnie tego, jak pisać, by uniknąć później choć kilku dodatkowych problemów, a zamiast się ucieszyć i spróbować wcielić je w życie, by poprawić jakość kodu (tym bardziej gdy już ciągniesz z tego jakiś dochód), to złościsz się bez sensu.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, troszkę wyrozumiałości ja mam 14 LAT i mimo swojego młodego wieku już wyciągam pieniądze z webdeveloperki. Czy to źle, że chłopak w moim wieku zamiast siedzieć na TIBII cały dzień chce zdobyć doświadczenie pisząc frameworka? A co ma piernik do wiatraka?! Ja mam 16 i jakoś nie płaczę, że nic mi nie wychodzi w programowaniu. Nie szukaj sobie wymówki. Jak będziesz miał 20 napiszesz, że jesteś studentem itp.? 14 lat to nie jest mało.Możesz zasugerować, że jesteś młody i niedoświadczony. Nie może to być wymówka od pracy. Jeżeli delikatnie zasugerujesz to oczywiście inni użytkownicy popatrzą na Ciebie innym okiem i postarają zaprowadzić Cię na dobrą drogę, abyś za kilka lat mógł innym pomagać. Popracuj nad tabulacją. echo nie jest funkcją! Używaj angielskich nazw funkcji, klas itp. Jeżeli komentarz jest jedno liniowy, to nie jest dwu. Zacznij używasz skróconych warunków. Ogólnie kod jest ładny. Nie denerwuj się. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO bierzesz się za pisanie FW nie mając tak naprawdę większego pojęcia jak on powinien wyglądać. Na Twoim miejscu radziłbym Ci zacząć pisać w jakimś już istniejącym, porządnym FW (np. Symfony czy ZF). Jednak zanim to zrobisz: naucz się porządnie tego języka. Jak zauważył Zyx naprawdę błahy błąd.
Nie rozumiem też po co robisz funkcję szescian() skoro istnieje już pow()? ps: Włącz sobie raportowanie błędów (E_ALL | E_STRICT) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:29 |