![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym zapytać co zrobić aby poniższy skrypt wypisywał na ekran tyle linii, jaka jest wartość zmiennej $wierszy. W pierwszej linii znajdować się powinna jedna *, każdy kolejny wiersz, to o jedną * więcej. W efekcie działania skryptu wiersze powinny wyglądać następująco: * ** *** **** ***** Tyle udało mi się napisać:
Czy mógłbym prosić o wskazówkę, jak ten skrypt poprawić , aby działał tak, jak opisałem wyżej? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Sobie czasami tak zycie utrudniacie na wlasne zyczenie....
Chyba ze to nie na ekran a do pliku to wtedy nie '<br />' a "\n" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki tyle, że ja nie znam tej funkcji str_repeat() , bo ćwiczę dopiero najprostsze podstawy i jestem na etapie pętli , ale na pewno przyda mi się to w dalszym etapie nauki.
Mam nadzieję, że będą te dalsze etapy, bo jak na razie to jest tak, że nad jednym prostym skryptem siedzę 2 godziny i nic nie posuwam się do przodu. Obawiam się tylko tego, żebym się nie zniechęcił do programowania w PHP:-( Czy jest jakiś sposób, żeby samemu umieć dochodzić do rozwiązania problemu, przynajmniej w tak prostych skryptach? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Obawiam się tylko tego, żebym się nie zniechęcił do programowania w PHP Nie ma znaczenia czy to php, java czy inny jezyk. Petle to petle ![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Super , to działa teraz !
Bardzo Ci dziękuję, także za te komentarze w kodzie ! :-) :-) Witam ponownie. Mam w ramach ćwiczenia taki oto kod:
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć czemu wychodzi błąd o tym, że zmienna $reszta jest niezdefiniowana ? Ten post edytował 7sekund 7.03.2022, 20:42:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo zmienne $_POST są niezdefiniowane?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok już wiem, głupi błąd, polegający na tym, że po poprzedniej zmiennej nie było tam średnika....
Nie wiem dlaczego serwer wypisuje wtedy błąd o niezdefiniowanej zmiennej. Dalej jest taki kod w pliku html: Mam takie pytanie: jak przekazać wartość zapłaty za produkty, wykorzystując funkcję echo w atrybucie value pola typu hidden ? Jak zrobię input type="hidden" , to wtedy tej wartości zapłaty nie ma gdzie wpisać , bo pole "Zapłata" nie będzie widoczne na stronie.... Ten post edytował 7sekund 11.03.2022, 12:59:08 |
|
|
![]()
|
|
No jesli to jest doslownie plik .html to nic nie zrobisz. Co innego gdyby to byl plik php generujacy html
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki za podpowiedź.
Chodzi o wykorzystanie wtedy funkcji $_SERVER['PHP_SELF']; w atrybucie action formularza? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinien wypisać błąd typu "Unexpected variable...".
Nie chodzi o wykorzystanie $_SERVER['PHP_SELF'], tylko o wygenerowanie całego pliku przez php, czyli zamiast rozszerzenia html musi być php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stosuj też kod
Skoro to liczba to czemu nie https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...nt/input/number ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
gino - tak wtedy będzie to plik *.php a nie *.html .
viking - dzięki za podpowiedź odnośnie type="number" zamiast "text". Cześć, mam teraz tabliczkę mnożenia do zrobienia w PHP i napisałem taki skrypt:
i nie wiem jaki warunek wpisać w te kropeczki, żeby uzyskać czerwone liczby nieparzyste. Czy może ktoś podpowiedzieć? ;-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję wrócić do podstaw: https://www.matemaks.pl/liczby-parzyste-i-nieparzyste.html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem jakie są zasady matematyczne, niemniej dzięki za podpowiedź aby szukać w tym kierunku ! To bardzo pomogło i efekt osiągnięty.
Teraz skrypt działa, a kod wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staraj się zawsze tak pisać kod aby modyfikować jak najmniejszy zakres danych powiązany z zadaniem. Co gdybyś miał tam inne, bardziej zaawansowane warunki dla span?
Generujesz pełno zbędnego kodu dla align="right"? Dlaczego nie jedna definicja w css? Dodatkowo echo "</table>"; Nie potrzebujesz parsować stringu zatem echo '</table>'; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cześć,
to się zgadza i kod, który napisałeś pewnie działa prawidłowo, ale ja jeszcze takich funkcji nie znam , bo ćwiczę podstawy, a tutaj chodziło po prostu o użycie pętli , więc tak zrobiłem. Chciałbym zapytać o taki skrypt:
Nie umiem tu zrobić tak, aby te pętle spowodowały efekt: ***** **** *** ** * Siedzę znowu z 1,5 godziny nad tym i nie wiem gdzie robię błąd! Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to poprawić, żeby ten efekt był taki, jak wyżej z tymi gwiazdkami? |
|
|
![]()
|
|
Programowanie to tez myslenie, a nie ze ty odwracasz moj skrypt w calosci i zadowolony.
Skoro nie rozumiesz petli to usiadz przy nich dluzej Przeciez o to for ($j=5; $j>=$i; $j--) jest totalnie zle. Ta druga petla ma nadal byc jak byly czyli for ($j=1; $j<=$i; $j++) przeciez $i zaczyna sie od pieciu i spada w dol a ty chcesz robic tylko gwiazdek ile ma $i a nie na odwrot -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No właśnie siedzę przy tych pętlach już trzy dni z rzędu i umiem tylko z jedną zmienną zrobić, natomiast nie rozumiem jak działa skrypt, który zawiera dwie zmienne, jak tutaj $i i $j :-(
Szukałem tego w necie ale nic nie ma na ten temat, a przecież są takie możliwości , żeby dwie zmienne były w zagnieżdżonych pętlach lub w jednej. Może źle szukam, nie wiem...:-( |
|
|
![]()
|
|
no przeciez ci podalem poprawny kod post wczesniej
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak, teraz sprawdziłem, dzięki - działa, ale chciałbym zrozumieć to działanie drugiej pętli.
Nie wiem gdzie szukać w necie jakichś omówień takich przykładów.. szukałem ale bez skutku :-( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:37 |