![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--TomASS-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cześć,
Łaczę się z bazą danych przy pomocy mysqli, na początku (przed zapytaniem) wywołuję: Kod mysqli::set_charset("utf8"); i wszystko było ok, do czasu przeniesienia danych na inny serwer. Te dane co były wprowadzone wcześniej, mają poprawnie zapisane polskie znaki. Wprowadzają nowe dane mam zamiast poliskich znaków, tylko znaki zapytania :/ Co dziwne, jak skasuję set_charset (get_charset pokazuje latin1) jest poprawnie wprowadzane, ale za to "stare" dane są ze znakami zapytania ![]() Co się mogło stać podczas przenoszenia lub co zmienić w bazie danych aby to naprawić (podejrzewam, ustawienie w bazie danych)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wejdź w bazę danych i sprawdź kodowanie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat DEFAULT_CHARACTER_SET_NAME latin1 Czy mogę to zmienić (bez naruszania danych)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub jak dla samej tabeli
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety
nic nie dało ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 18 Dołączył: 30.01.2014 Skąd: <?=$_GET['city']?> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety
nic nie dało ![]() zgaduje że testowałeś tylko obecne dane? - bo tylko do każdego nowego już powinno działać; a jak "przekonwertowac" to nwm. może to coś pomoże. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
zgaduje że testowałeś tylko obecne dane? - bo tylko do każdego nowego już powinno działać; a jak "przekonwertowac" to nwm. Pudło ![]() Dla nowych nie działa (dodawanie) a dla strarych jest ok (nic się nie zminiło) może to coś pomoże. Wywołując
Dostaję: Kod character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database utf8 character_set_filesystem binary character_set_results utf8 character_set_server utf8 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to może lepiej, pokaż kod jakim dodajesz, bo pewnie w im problem; lub w hostingu jeśli zmieniłeś, ale lepiej pokaż się upewni ;p
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Mam klasę, która dziedziczy po mysqli a w niej:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam klasę, która dziedziczy po mysqli a w niej:
A jakie zapytanie sql? zrób może pod tym $query ... var_dump($this->currentQuery); i pokaż co zwraca + jakie masz zapytanie -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem:
i dostałem: Kod CALL dodaj('00001122446',60270333,'ŁĄĆ','ŹĆŃ','INFO','ÓŚĘ',b'1',@retValue);utf8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem: i dostałem: Kod CALL dodaj('00001122446',60270333,'ŁĄĆ','ŹĆŃ','INFO','ÓŚĘ',b'1',@retValue);utf8 jak wszystko działa to prawdo podobnie plik zmienił kodowanie, upewnij się czy masz utf-8 pliku (bez bom...) -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]()
|
|
jak wszystko działa to prawdo podobnie plik zmienił kodowanie, upewnij się czy masz utf-8 pliku (bez bom...) Bez bom... ? Co to znaczy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Nic.
Co dziwne, kasuję:
a więc powinno być kodoawnie domyślne (czyli utf8), sprawdzam:
i dostaję latin1 ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
1. skopiowałem tabelę do "tabela_test" (przy pomocy PhpMyAdmina) 2. ustawiłem na niej ALTER TABLE `tabela` CONVERT TO CHARACTER SET utf8; 3. działa ![]() Natomiast ustawiając na tabela nie działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak: Natomiast ustawiając na tabela nie działa ![]() tzn że na oryginale nie działa a na kopii działa? ![]() ![]() -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie || Generator #RRGGBB || Kurs: php, mysql <> html & css || Hosting || Validator: html, css || Narzędzia dla programistów |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:55 |