![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię formularz w ktorym wpisujemy swoje dane klikamy submit i zostajemy przekierowani na stronke gdzie jest link aby zobaczyc co wpisalismy, te dane zostaja rowniez zapisane w pliku .txt
Ok moj kod wyglada tak: Kod <?php $Vorname = trim($_POST['Vorname']); $Nachname = trim($_POST['Nachname']); $Stufe = trim($_POST['Stufe']); if(empty($Vorname) and empty($Nachname) and empty($Stufe)) { echo '<form action="" method="post"> Vorname: <input type="text" name="Vorname" style="width: 200px;" /> Nachname: <input type="text" name="Nachname" style="width: 200px;" /> Stufe: <input type="text" name="Stufe" style="width: 200px;" /> <br><input type="submit" value="Senden" /></br> </form>'; } else { // dane pochodzace z formularza $dane = $Vorname."`".$Nachname."\n"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "abgespeichert.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "a"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamkniecie pliku fclose($fp); echo "Dein Formular wurde abgespeichert!<br />"; echo "<a href=\"podglad.php\">Guck dir dein abgespeichertes Formular an.</a>"; } ?> Gdy wlaczam ta stronke to mam 3 linijki ktore pokazuja blad a powinno ich nie byc Notice: Undefined index: Vorname in G:\xampp\htdocs\Daniel\LOOOOL.php on line 3 Notice: Undefined index: Nachname in G:\xampp\htdocs\Daniel\LOOOOL.php on line 4 Notice: Undefined index: Stufe in G:\xampp\htdocs\Daniel\LOOOOL.php on line 5 Co mam zle wpisane ze mi sie to wyswietla? Wszystko dziala tylko mnie irytuja te linijki ;/ Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 20:30:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1-sze: bbcode zastosuj
Po 2-gie: takowe zmienne nie istnieją i wywala notice. -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zignoruj te informacje. Zmień sobie raportowanie błędów w php.
w php.ini xampp'a znajdź: error_reporting = E_ALL i zmień na : error_reporting = E_ALL & ~E_NOTICE -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
Ok ale ten caly formularz co zrobilem nie działa mi tak jak chce ;/ ...
Mam prośbę chcialbym aby ten formularz co sam zrobilem( bo to co wczesniej podalem to z neta i nie umiem tego tam tak zmienic aby dzialal) pokazywal na następnej stronie, zrobilem juz ze pokazuje to co wpisze w <input type=text name="Klasse"/><br/> to mi dziala ale jak mam te list ponizej i wybiore jedna rzecz to nie wiem jak to zrobic zeby podobnie dzialalo i pokazywalo jaka jedna rzecz z tej listy wybralem. To moje 2 kody jeden formularz a drugi co czyta... Kod <html> <head> <form action="Formularabgesendet.php" method="POST"> <center><text><b><font size="+10">Formular</font></b></text><center> </head> <body> Vorname: <input type=text name="Vorname"/><br/> Nachname: <input type=text name="Nachname"/><br/> Klasse: <input type=text name="Klasse"/><br/> <B>Ertswahl<B> <P> <line width="20%"> <div>W1: <select> <option value="W1">DSP</option> <option value="W2">Psychologie</option> <option value="W3">Kunst</option> <option value="4">Technik</option> </select> <div>W2 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Sport</option> <option value="W2">Chemie</option> <option value="W3">Informatik</option> <option value="W4">Biologie </option> </select> <div>W3 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Philosophie</option> <option value="W2">Geschichte</option> <option value="W3">Geographie</option> <option value="W4">Stretschlichtung</option> </select> <P> <line align="RIGHT WIDTH=50%"> <br><B>Zweitwahl<B><br> <div width=""> <div>W1 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Mathematik</option> <option value="W2">Deutsch</option> <option value="W3">Spanisch</option> <option value="W4">Polnisch </option> </select> <div>W2 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Russisch</option> <option value="W2">Tuerkisch</option> <option value="W3">Latein</option> <option value="W4">Chor </option> </select> <div>W3 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Physik</option> <option value="W2">Englisch</option> <option value="W3">PGW</option> <option value="W4">Technik </option> </select> </P> <div align=center> <br><b>HINWEIS</b>: Einverstaendnis der Eltern: <input type=checkbox name="Einverstaendnis"/><br/> <input type="submit" value="Senden" /> </body> </html> </form> </php> A ten co czyta: Kod <?php print($_POST['Vorname']); print($_POST['Nachname']); print($_POST['Klasse']); ?> <?php ?> A i zeby mi zapisywalo wybrane rzeczy w nowym pliku .txt Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 21:02:30 |
|
|
![]()
|
|
To są podstawy podstaw zastanów się gdzie występują takie same nazwy w html i php np: Vorname w html i Vorname w php tym samym co do pisać do <select> i kodu php aby wyświetlało co wybrałeś z select'a.
co do zapisywania : fopen() Ten post edytował Armstrong 13.02.2011, 21:04:27 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
Ja sam sobie nie poradze nie znam sie na tym jezyku a musze to zrobic jako prace domowa >.< nie moze mi nikt gotowych skryptow podac i wytlumaczyc ładnie? zebym to rozumial a nie tylko skopiowal i wkleil...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli uruchamiasz skrypt to zmienne $_POST jeszcze nie istnieją
daj warunek przed użyciem
ten skrypt nazwij zadanie.php bo taka jest wartość action
albo w podglad.php tylko
Ten post edytował sada 13.02.2011, 21:25:26 |
|
|
![]()
|
|
i co mi to da u mnie dziala pokazuje mi co wpisze w vorname w 1 lini ja potrzebuje zeby mi pokazywalo co wybralem z tych list bede wdzieczny i zeby zapisywalo to w dokumencie txt prosze o gotowe skrypty sam niczego nie zrobie ;/
ja mam juz nowy kod ty edutyjesz mit en stary ![]() Kod <html> <head> <form action="Formularabgesendet.php" method="POST"> <center><text><b><font size="+10">Formular</font></b></text><center> </head> <body> <P> <P> <P> } Vorname: <input type=text name="Vorname"/> Nachname: <input type=text name="Nachname"/> Klasse: <input type=text name="Klasse"/> <P> <P> <P> <br><B>Ertswahl<B></br> <P> <line width="20%"> <div>W1: <select> <option value=""> </option> <option value="W1">DSP</option> <option value="W2">Psychologie</option> <option value="W3">Kunst</option> <option value="4">Technik</option> </select> <div>W2 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Sport</option> <option value="W2">Chemie</option> <option value="W3">Informatik</option> <option value="W4">Biologie </option> </select> <div>W3 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Philosophie</option> <option value="W2">Geschichte</option> <option value="W3">Geographie</option> <option value="W4">Stretschlichtung</option> </select> <P> <line align="RIGHT WIDTH=50%"> <br><B>Zweitwahl<B><br> <div width=""> <div>W1 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Mathematik</option> <option value="W2">Deutsch</option> <option value="W3">Spanisch</option> <option value="W4">Polnisch </option> </select> <div>W2 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Russisch</option> <option value="W2">Tuerkisch</option> <option value="W3">Latein</option> <option value="W4">Chor </option> </select> <div>W3 : <select> <option value=""> </option> <option value="W1">Physik</option> <option value="W2">Englisch</option> <option value="W3">PGW</option> <option value="W4">Technik </option> </select> </P> <div align=center> <br><b>HINWEIS</b>: Einverstaendnis der Eltern: <input type=checkbox name="Einverstaendnis"/><br/> <input type="submit" value="Senden" /> <P> <P> <P> Zahl der Besucher: <br><? $type = "text"; include("count.php"); ?></br> </form> echo "<a href=\"Formularabgesendet.php\">Guck dir dein abgespeichertes Formular an.</a>"; } </body> </html> </php> 2 kod co pokazuje co wpisalem ale jeszcze nie mam ze pokazuje co wybralem z tych list i ze to co wybralem zapisuje sie w pliku txt: Kod <?php
print($_POST['Vorname']); print($_POST['Nachname']); print($_POST['Klasse']); <?php ?> Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 21:32:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 24 Dołączył: 6.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz by ktoś poświęcił ci czas to się chociaż zdobądź by precyzyjnie powiedzieć o co co chodzi.
Skrypt działa bez błędu : -wyświetla Name, Vorname i Stufe -zapisuje do pliku tekstowego Name i Vorname -u mnie nie ma żadnych błędów czego jeszcze chcesz? Teraz dopiero widzę nowy skrypt Jeśli chcesz mieć dostęp do elementów "option" musisz dodać do każdego "select" atrybut "name"
wtedy wybrana opcja będzie dostępna jako
czyli u ciebie np.
i opcja wybrana będzie w zmiennej $_POST['przedmiot'] Ten post edytował sada 13.02.2011, 21:47:34 |
|
|
![]()
|
|
ok uzupelnie to oto select name="costam" i zobaczymy poprosze abys mi powiedzial gdzie mam wpisac jaki skrypt ze jak nacisne submit zeby mi to co wybralem zapisalo w pliku .txt
nie kminie gdzie mam dodac to select name <select name="costam" option value="W1">costam</option> jak tak robie to znika lista i zostaje mi samo "costam" ok Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 21:51:15 |
|
|
![]()
|
|
Zajrzyj do poprzedniego postu
Aby wszystkie dane zapisywał do pliku tekstowego musisz dokleić do tej linijki resztę danych $dane = $Vorname."`".$Nachname."\n".$_POST['przedmiot']."\n".$_POST['nastepny']; Ten post edytował sada 13.02.2011, 22:01:51 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz by ktoś poświęcił ci czas to się chociaż zdobądź by precyzyjnie powiedzieć o co co chodzi. Skrypt działa bez błędu : -wyświetla Name, Vorname i Stufe -zapisuje do pliku tekstowego Name i Vorname -u mnie nie ma żadnych błędów czego jeszcze chcesz? Teraz dopiero widzę nowy skrypt Jeśli chcesz mieć dostęp do elementów "option" musisz dodać do każdego "select" atrybut "name"
wtedy wybrana opcja będzie dostępna jako
czyli u ciebie np.
i opcja wybrana będzie w zmiennej $_POST['przedmiot'] Ok lecz gdzie mam wkleic to $_POST['przedmiot'] domyslilem sie ze do 2 pliku php, pokazuje mi tylko to co wpisuje w vorname nachname a przedmiotow co wybralem nie ;/ mam 6 przedmiotow czyli <select name="Fach1"> <select name="Fach2"> itd do 6, i teraz gdzie mam wpisac ta linijke $dane = $Vorname."`".$Nachname."'".$Klasse."\n".$_POST['Fach1']."\n".$_POST['Fach2']."\n".$_POST['Fach3']."\n".$_POST['Fach4']."\n".$_POST['Fach5']."\n".$_POST['Fach6']; bo wszedzie gdzie wkladam to nie pasuje i sie ten kod na stronie poprostu wyswietla z formularzem Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 22:21:32 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Notice: Undefined index: przedmiot1 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 8
Notice: Undefined index: przedmiot2 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 9 Notice: Undefined index: przedmiot3 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 10 Notice: Undefined index: przedmiot4 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 11 Notice: Undefined index: przedmiot5 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 12 Notice: Undefined index: przedmiot6 in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 13 mi cos takiego wyskakuje oczywiscie dalem to do Formularabgesendet.php tego 2 pliku co jest odpowiedzialny za pokazanie tego i nie dziala ![]() Moj blad sorka ty piszesz po polsku rpzedmiot ja po niemiecku Fach zapomnialem podmienic ![]() Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 22:33:25 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz żeby drukowało nazwę przedmiotu a nie W1 W2 W3
musisz sobie wpisać tak jak ci zrobiłem dla pierwszego "select" czyli wartości w atrybucie VALUE
|
|
|
![]()
|
|
Dziekuje sam na to tez wpadlem
![]() Teraz pozostalo mi tylko zeby to sie zapisywalo w w pliku .txt i zeby to co sie pokazuje jak klikne wyslij nie zlaczone tylko oddzielnie badz po przecinkach |
|
|
![]()
|
|
Ten fragment zapisuje i u mnie działa . Aby zapisywało te 6 przedmiotów musisz dokleić do tej linijki
resztę danych
Ten post edytował sada 13.02.2011, 22:46:17 |
|
|
![]()
|
|
Ok zapisuje przedmioty ale nie chce imienia nazwiska i klasy zapisac w pliku teraz :
Notice: Undefined variable: Vorname in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 15 Notice: Undefined variable: Nachname in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 15 Notice: Undefined variable: Klasse in G:\xampp\htdocs\Daniel\Formularabgesendet.php on line 15 moja 15 linia Kod $dane = $Vorname."`".$Nachname."`".$Klasse."\n".$_POST['Fach1']."\n".$_POST['Fach2']."\n".$_POST['Fach3']."\n".$_POST['Fach4']."\n".$_POST['Fach5']."\n".$_POST['Fach6'];
Ten post edytował iPrezes 13.02.2011, 22:58:57 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:43 |