![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 16.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam prosty formularz, który należy wypełnić aby się zarejestrować można go zobaczyć na stronie:
www.trucki.pl/log/rejestracja.php 3 pola są obowiązkowe mianowicie login, hasło i mail. Po wypełnieniu pól (nieważne czy tylko obowiązkowe czy też dodatkowe) i naciśnięciu wyślij pojawiają się błędy:
poniżej miejsca w kodzie gdzie są błędy:
i jeszcze kod tworzący tabele w której są umieszczane wszystkie te informacje:
może ma ktoś jakiś pomysł co z tym może być nie tak ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Cytat ERROR: column "admin" does not exist W zmiennej $login masz zapewne wpisane "admin". Zmień zawartość tej zmiennej na 'admin' (czyli musisz ją otoczyć apostrofami) i powinno śmigać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 16.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ta zmiana o której mówisz niestety nic nie daje:
jest tak:
zmieniłem na :
i zrobiłem jeszcze kilka innych kombinacji ale nie działa. próbowałem również zmienić w miejscu gdzie jest przypisywana wartość wprowadzona do formularza : jest tak: próbowałem zamiast cudzysłowów dać apostrofy lub w ogóle bez niczego ale nadal nie działa? Ten post edytował wariusz 23.10.2008, 08:24:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Napisałem Ci, że w zmiennej masz już zapisane ". Twoja modyfikacja sprawiła, że masz teraz '"admin"'. Jeśli nie wiesz gdzie i co zmienić zrób tak:
Przekopiuj tą linijkę bo możesz pomieszać " z '. Jest tak: ' " ' zmieniane na " ' " (oczywiście bez spacji). |
|
|
![]()
|
|
po wstawieniu tej linijki, którą mi podałeś nadal jest ten sam błąd.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Ludzie, zacznijcie w końcu poprawnie i bezpiecznie używać stringów.
Ponadto użyj funkcji mysql_real_escape_string. edit Nie zauważyłem, że używasz postgresa - użyje funkcji pg_escape_string. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
to już próbowałem wcześniej ale po wklejeniu Twojej linijki wyskakuje:
ta linijka true jest... wygląda na to jakby był już taki login w bazie a baza jest nadal pusta? ![]() po wklejeniu linijki od Batmana wyskakuje:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jeszcze jedna rzecz. Nie pg_exec, a pg_query.
edit No i oczywista rzecz. Źle sprawdzasz, czy login istnieje. Dopiero przejrzałem Twój kod nieco dokładniej i oto co znalazłem.
Wynik zawsze będzie różny od false, ponieważ zapytanie wykonuje się poprawnie. Jeśli chcesz sprawdzić, czy login jest już bazie, to albo robisz to przy użyciu pg_num_rows lub poprzez pobranie wiersza (pg_fetch_*) i sprawdzenie, czy tablica nie jest pusta. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
sprawdzania poprawności odbywa się tak:
i chyba po tym co podałeś jest ok został tylko jeden błąd :
|
|
|
![]()
|
|
Pamiętaj, że poniższy kod zawsze Ci zwróci "true jest taki login", ponieważ funkcja zwraca false tylko w przypadku błędu w zapytaniu.
A co o drugiego problemu: i będziesz wiedział gdzie jest błąd. Z komunikatu błędu wynika, że zapisujesz do pola typu int pusty ciąg. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
query wypisuje mi:
nie wiem dlaczego wypiuje "Default" nie powinno już się generować jakaś liczba w bazie ta kolumna to:
ale nawet jak za default wpiszę jakąś liczbę to błąd zostaje,? |
|
|
![]()
|
|
To co się wyświetliło to jest tylko to, co leci do bazy. Dopiero na bazie wykonują się odpowiednie operacje.
A problemem są puste stringi - '' Któreś z pól ma tym integer i dlatego generuje błąd. Musisz zrzutować odpowiednią zmienną na int-a:
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
problem z int nie występuje jak typ pola telefon zmieniłem na varchar (nie wiem czy takie pole powinno być takiego typu).
Ale wyskoczył kolejny błąd :
nie wiem czy nie chodzi ciągle do tego default? |
|
|
![]()
|
|
To może być problem z DEFAULT. Nie używałem go już dłuższy czas. Zawsze podaję nazwy kolumn, do których zapisuję dane.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
witam użyłem typu serial i dodałem nazwy kolumn i wszystko działa dzięki wielkie za pomoc dla batmana i phpion
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:33 |