![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Elo, pomógłby mi ktoś zoptymalizować poniższy kod? Chodzi o to, że on pobiera dane z RSS i je wyświetla, tylko problem w tym, że tak obciążał serwer, że usługodawca kazał mi się wynieść z serwera.
Kod:
Z góry dziękuję za pomoc. -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej skorzystać na przykład z simplexml" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, prościej i wygodniej:
-------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Scigamy sie?
![]() |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
The SimpleXML extension requires PHP 5.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@gox:
Mógłbyś mi to objaśnić? Kod <? // teraz robisz sobie file_put_contents('db.txt', serialize($output)); // i zamiast laczyc sie co z zew. serwerem co chwila, robisz to np. raz na 5 minut // a przez reszte czasu czytasz dane z pliku 'db.txt' ?> Raczej nigdy nic nie robiłem w czytaniu/zapisywaniu itp. z plikami. P.S.: I na jakiej niby to zasadzie? No to każdemu skrypt będzie albo najpierw zapisywał i dopiero czytał, albo zawsze czytał. Nie rozumiem tego w ogóle. Ten post edytował in5ane 14.11.2008, 23:41:34 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ostrzegam ze kodzik nie jest zdebugowany
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.ajaxray.com/blog/downloads/feedparser
i przykład:
-------------------- |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
XML Parser, CURL
to wszystki wyglada jadnie jak sie czyta kod, jest tylko jeden problem taki skrypt jest kilka-kilkanascie-KILKADZIESIAT razy wolniejszy niz inny wykonany na nizszych funkcjach, jesli na prawde mowimy o optymalizacji, to jest to zla droga, Nie idzie ta droga! ![]() |
|
|
![]()
|
|
@gox: zdebugowałem ten kod, no ale wyskakuje jeszcze error o takiej treści:
Kod Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 45 bytes) in ... on line 26
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
cos kiepsciutensko zdebugowales w takim razie :0
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem czas generowania obu skryptów (twój gox oraz ten mój z pierwszego postu) i czasy są takie same mniej więcej, czy to oznacza, że tak samo będą obciążały serwer czy nie?
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Podobne? znaczy się, oba maja zero przed przecinkiem
![]() Jesli mozesz, to wrzuc na forum to co Ci napisal admin. Wywrozyc mozna ze chodzilo o zapetlanie sie skryptu i tymsamym pozeranie czasu procesora. Wielokrotnie uruchomiony proces może powodowac spadek wydajnosci systemu. Polec administratorowi wydzielanie zasobów dla kazdego usera, będzie mógł w ów czas przestawić ząbek pochylenia swojego administracyjnego fotela o jeden do tyłu ![]() Moge zagwarantowac, ze moj skrypt nie bedzie powodowal przeciazenia serwera ze wzgledu na nieoptymalne napisanie. oczywiscie moze to zrobisz jeszcze wydajniej, ale z pewnoscia problemy z przeciazeniem serwera od tego nie znikną. Moja rzezba cashuje wyniki na 10 sek. co oszczedzi troche transferu i spowoduje szybsze ladowanie się strony. |
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 08:27 |