![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam chciałbym się dowiedzieć do czego stosuje się tablice
Szukałem w w google ale tak nie zbyt jest to opisane Chodzi mi tak ogólnie ale z przykładami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Grupowanie wielu/podobnych danych w jedno miejsce.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja Ci nieco obrazowo pokażę. Masz 200 skarpetek... Trzymasz je wszystkie w jednym pudle walnięte jak leci czy masz poukładane i zorganizowane to w jakiś sposób, choćby tylko w pary by nie grzebać we wszystkich i szukać skarpetek do pary? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Albo książki... Masz je walnięte byle jak na półce czy może posegregowane autorami lub gatunkami? Po to są właśnie tablice. Służą organizacji i uporządkowaniu danych głównie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym tablice nazwał uporządkowanym zbiorem danych o podobnym charakterze (np. same liczby, same wyrazy, oczywiście można mieszać ale rzadko spotykane).
Przykład: oceny. Dzięki indeksom można ustalić czyje to oceny np. $oceny['adam'] = array(1,1,1,5); $oceny['jasiu'] = array(4,5,3,4,3); Na tablicach można bardzo łatwo operować dzięki multum wbudowanych funkcji w PHP. Edit: Mała gapa - tablica nie miała wcześniej nazwy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował markonix 23.05.2011, 21:42:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dałem pomógł bo już jaśniej to widzę
Zobaczymy co z tego wyjdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Uporządkowana owszem, ale nie powiedziałbym że w takiej formie występuje najczęściej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już to widzę jak po otrzymaniu 50000 rekordów z bazy danych mam operować na zmiennych Oo ... chyba bym się pociął ;d
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablicy możesz użyć też, np do losowania zdjęć na stronie, wystarczy użyć funkcji array_rand();
Pozdrawiam PeterBass |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć np. do prostego zwracania błędów użytkownikowi:
TAK, tablice są bardzo przydatne, nie sposób się bez nich obejść. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo możesz używać tablic wielowymiarowych do tworzenia swojego rodzaju koderów, albo koszyków sklepowych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uporządkowana owszem, ale nie powiedziałbym że w takiej formie występuje najczęściej. Chaos to też jakiś "porządek" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tablice bardzo często są wynikiem zapytania. Zwykle staramy się je właśnie sortować już przy pobieraniu z bazy (ORDER BY). Nawet jeśli nie wymusimy sortowania to porządek jakiś jest zachowany - kolejność w/g dodawania do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@markonix
Tylko tego chaosu trudniej się używa niż tablic . Myślę że autor powinien przejrzeć funkcje związane z array'ami wtedy pozna trochę możliwości tablic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP-owskie tablice to struktura lepiej znana jako Hash Table. Jest to szczególny przypadek kolekcji.
Podstawowe użycie to grupowanie elementów. Wyobraź sobie, że masz 1000 dokumentów - niech to będą jakieś faktury. Jak je przechowujesz w prawdziwym świecie? Raczej nie trzymasz ich porozrzucanych po połowie mieszkania. Pewnie masz je ładnie złożone w segregatorze, prawda? Prawda. Co daje ten segregator? 1. Wszystko jest w jednym miejscu. 2. Jak chcesz przenieść gdzieś te 1000 faktur wystarczy, że przeniesiesz jeden przedmiot (segregator), zamiast 1000 innych. 3. Jeżeli masz dobry segregator i dbasz co nieco o to jak przechowujesz w nim dokumenty bardzo szybko, a przede wszystkim łatwo możesz operować na całej kolekcji dokumentów (przeszukać ją, posegregować, wyświetlić jakiś jej mały skrawek itd.). Zresztą wyobraź sobie tak trywialne zadanie jak pobranie z jakiejś bazy danych 5 aktualności i wyświetleniu ich w pętli. Przecież nie będziesz robić: Nie da się wygodnie na czymś takim pracować. Tablic będziesz też często używać ze względu na punkt drugi z powyższej listy. Jeżeli masz jakąś strukturę danych, np. preferencje użytkownika i chcesz je przekazać do kilku miejsc systemu łatwiej jest przekazać jedną zmienną $preferences, która jest tablicą zawierającą wszystkie preferencje użytkownika niż przekazywać każdą z nich z osobna. @markonix: PHP-owskie tablice są uporządkowane bo dodając do tablicy kolejny element zawsze będzie on na jej końcu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:05 |