![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Glasgow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Na początek mówię, że nie wiedziałem jak zatytułować ten temat. Szukałem tego po internecie jakieś 3 dni i nadal nie znalazłem odpowiedzi.. Tak więc, chciałbym zapisać coś w pliku 'php', na przykład:
Lub dodać tam coś z bazy danych MySQL, przypuśćmy wyświetlanie czegoś z pętlą while, a następnie zdefiniować ten plik jako zmienną w pliku, czyli na przykład, nazwę plik 'liczba_komentarzy.php', a przy linku do komentarzy, zamiast pisać sobie cały syf, napiszę tylko '$liczba_komentarzy', żeby nie zaśmiecać sobie kodu. Rozumiecie o co chodzi? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Evil. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo
![]() Chodzi ci albo o: $zmienna = "plik.php"; albo o: $zmienna = "wynik działania pliku plik.php"; ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Glasgow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie bardzo smile.gif Chodzi ci albo o: $zmienna = "plik.php"; albo o: $zmienna = "wynik działania pliku plik.php"; questionmark.gif? To drugie, chodzi mi o to, że w osobnym pliku php napiszę sobie, żeby pobierało mi z bazy coś, np:
A na przykład w pliku index.php, dodam tylko zmienną, która wyświetli to co napisałem w tym osobnym pliku. @EDIT: Coś jak 'include', ale za pomocą zmiennej. Ten post edytował evilpr0 3.08.2011, 23:09:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niewiem czy ma to jakikolwiek sens. Ale spróbuj funkcji eval. Zawartość pliku pobieraj przez file_get_contents i wrzucaj do eval.
Jednak nie ma to kompletnie sensu. Już lepiej zdefiniować funkcję która będzie wczytywać ten plik i go wykonywać. Dlaczego chcesz zawartości pliku w zmiennej? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ponieważ jest to wygodniejsze. Silnik forum mybb ma coś w stylu $mybb->user['usergroup'], co wyświetla jego grupę, czyli musi to pobierać z bazy danych, chciał bym podobnie.
|
|
|
![]()
|
|
Ale nie pobiera tego w ten sposób. Silnik ten zapewne pobiera jednym zapytaniem wszystkie dane tego użytkownika i umieszcza same dane w zmiennych. Nie umieszcza w zmiennych operacji kodu
![]() Są to zwykłe zmienne ![]() Przedstaw co konkretnie chciałbyś mieć? jakieś dane z bazy? ze wszystkim możemy pomóc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak więc ogólnie chodzi o system zalogowanych użytkowników. Robię coś w stylu forum i nie widzi mi się za każdym razem pobierać dane z bazy mysql_query i bla bla. Chciałbym mieć plik, w którym było by to już zapisane, a ja bym tylko pisał na przykład: $nazwa_uzytkownika, a za tym kryłby się kod pobierający nazwę użytkownika z bazy, według id w innym pliku.
@EDIT: Lub po prostu jeden plik, w którym definiowałbym zmienne, coś połączone razem. Tak, abym zapisał zmienną, która działałaby tak samo na całym dokumencie. Ten post edytował evilpr0 4.08.2011, 00:52:13 |
|
|
![]()
|
|
Naucz się coś o obiektach
![]()
i to generalnie rzecz biorąc wszystko ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Też można tylko ze się pogubisz kiedyś
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak więc zwyczajnie zrobię plik .php mający wszystkie te kody i dodam include do index.php.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:49 |