![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Mam pewien problem związany ze skryptem pingowania danego adresu IP oraz portu. Napisałem taki oto fragment: ale niestety gdy wgram go na serwer z systemem operacyjnym Linux, skrypt nie działa. Nie zwraca nawet błędu... Wie ktoś może dlaczego na serwerach z systemem operacyjnym Windows działa, natomiast Linux nie ;/? Domyślam się, że to coś z system() ale wolę poruszyć ten temat z Wami ![]() Pozdrawiam! P.S. Dodam jeszcze, że na localhost zwraca mi 0ms - więc niby działa :0 Ten post edytował modern-web 26.11.2010, 18:38:03 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. sprawdź czy masz włączony safe_mode http://pl2.php.net/system 3. z tego co pamiętam adres ip powinien iść na końcu? (może się mylę ![]() Ten post edytował CuteOne 26.11.2010, 18:57:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
safe_mode wyłączony ...
Cytat safe_mode Off Off safe_mode_exec_dir no value no value safe_mode_gid Off Off safe_mode_include_dir no value no value Edit: Cytat 3. z tego co pamiętam adres ip powinien iść na końcu? (może się mylę ) Poszedł na koniec - nic to nie zmieniło ;/ Edit2: Znalazłem coś interesującego! Cytat disable_functions dl,exec,shell_exec,system,passthru,popen,symlink,link,set_time_limit,proc_open,p roc_close,posix_getpwuid,openlog,glob,disk_free_space,disk_total_space,diskfreesp ace dl,exec,shell_exec,system,passthru,popen,symlink,link,set_time_limit,proc_open,p roc_close,posix_getpwuid,openlog,glob,disk_free_space,disk_total_space,diskfreesp ace W jaki sposób mogę zmienić plik php.ini jeśli nigdzie na serwerze go nie widzę ;|? Jak coś nie jest to darmowy hosting ![]() Ten post edytował modern-web 26.11.2010, 20:03:51 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ping na Linuksa i na Windowsa ma trochę inne opcje lini poleceń, zajrzyj do manula czego będziesz potrzebował. Nie spotkałem się też z pingowaniem portu, więc może oprócz zmiany opcji spróbuj bez tego :80 na końcu.
Zaś co do modyfikacji php.ini to zostaje prawdopodobnie tylko kontakt z firmą utrzymującą serwer. Ten post edytował mandragorek 26.11.2010, 20:19:47 |
|
|
![]()
|
|
Bez portu także próbowałem...
Zmienna $ping zwraca NULL = coś jest między skryptem a serwerem. Na localhost działa mi bez zarzutów, więc jedyne co pozostało to blokada po stronie serwera. Napisałem już wiadomość do administratorów hostingu. Zobaczymy co odpiszą... W każdym razie... Może znacie jakiekolwiek inne sposoby na zmierzenie pingu ;d? Z chęcią wysłucham Waszych propozycji. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro masz serwer na własność ściągnij nmap ;] i sprawdz czy z nim ci pojdzie
komenda to chyba nmap -sP pingowane_ip |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używanie system() do tego to jak armata na wróbla.
Zapoznaj się z tym jak działa ICMP oraz http://php.net/manual/en/function.socket-create.php ![]() Przykładowy kod niezależny od platformy:
edit: No, jeszce nmapa użyjcie i może php na roocie ... ludzie! Ten post edytował kiler129 26.11.2010, 20:34:42 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 27.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie tylko po co Ci pingowanie konkretnego portu. Na ping odpowiada komputer, nie aplikacja nasłuchująca na konkretnym porcie. Jeśli chcesz sprawdzić czy pod danym portem funkcjonuje usługa(np. ssh pod portem 22) to badaj to próbując ustanowić połączenie na określony port.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mozna tez pingowac funckja fsockopen() i stream'em dla plikow w php.
A jak nie odblokuj sobie system/exec/shell_exec i bedzie hulalo. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Potrafiłbyś przytoczyć pewien przykład?
Manual za dużo mi nie podpowiedział... -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:54 |