![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usiłuję wykonać kopiowanie pliku za pomocą PHP.
Czyli shell_exec(" ....") ... i to działa. Niestety działa tylko tam gdzie user apache ma uprawnienia ( czyli w moim przypadku katalog tmp ). Skrypt wytwarza mi tam plik. Muszę wytworzony plik textowy wrzucać do różnych katalogów userów ( /home/user ) Chmod by nadać uprawnienia nie działa ( bo działa tylko z poziomu osoby wykonującej skrypt czyli apache ), a ten z kolei nie ma do tego uprawnień. ( chmod($plik,0777); ) Cel: Skopiowanie pliku XXX z /tmp/ do /home/user1/ ( user1 jest przykładowym katalogiem i w warunkach roboczych będzie zmienną ... ) Pytania: 1. Jak nadać uprawnienia "na chwilę" na skopiowanie tego pliku ( oczywiście chodzi mi o zmianę uprawnień z poziomu skryptu NIE z poziomu wysyłki na FTP czy też serwera ) ? 2. Może jest jakiś inny sposób niż nadanie uprawnień na chwilę ? Ten post edytował Zibi0802 21.07.2009, 13:23:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Na 1 i 2 sam sobie odpowiedziałeś wcześniej:
Cytat Chmod by nadać uprawnienia nie działa ( bo działa tylko z poziomu osoby wykonującej skrypt czyli apache ), a ten z kolei nie ma do tego uprawnień. ( chmod($plik,0777); ) Gdyby takie szopki były możliwe, mógłbyś dowolnie modyfikować zawartości katalogów innych userów, a na to pozwalają jedynie kijowo skonfigurowane serwery www. Ten post edytował blooregard 21.07.2009, 13:38:05 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja chcę tylko zeby user logował się loginem/hasłem i żeby plik wytworzony przez skrypt lądował w jego katalogu domowym...
Jest jakaś możliwość ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ok, pokaż sytuację praktyczna.
Bo jeśli chodzi o świeże profile, to się robi inaczej. Z mojej wiedzy nt. unixów wynika, że aby osiągnąć to, co chcesz, to jakiś proces musiałby działać na prawach roota i je kopiować. W praktyce, niebezpieczne... Ale jest rozwiązanie pośrednie - zadania crona zwykle są startowane przez roota, więc tam mógłbyś dać skrypt, który to wszystko przenosi. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Praktycznie:
1. Uzytkownik idzie na urlop. 2. Ustawia sobie autoodpowiedź i ... przychodzi do mnie żeby mu poczte na osobę zastępującą przekierować. 3. Chciałbym z poziomu skryptu dać mu możliwość po zalogowaniu wskazania osoby do której mają również iść emaile. 4. W związku z tym wytwarzam skryptem plik .forward w katalogu /tmp na chwilę ( w środku odpowiednie nazwy kont pocztowych - podane przez usera ) 5. Chcę ten plik skopiować do katalogu usera żeby przesył poczty zadziałał. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. Zainteresuj się suPHP.
|
|
|
![]()
|
|
Szukam raczej jakiegoś prostego rozwiązania, bądź skryptu ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:34 |