![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem się zapytać, jak lub w jaki sposób można zrobić okno takie jak jest na Nk, a konkretnie NKtalk, że gdy się kliknie na coś na stronie, to strona i jej zawartość się wczyta, ale okno i ten pasek na dole się nie ruszy, ani nie mignie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 29.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Efekt dynamicznej zmiany treści strony bez jej przeładowania można uzyskać przy użyciu AJAXu.
Technologia ta jest bezpośrednio powiązana z JavaScriptem i XMLem i to pod tymi hasłami należy szukać pomocy. nie posiadam konta na NK, także nie mogę się wypowiedzieć jak jest to tam zrobione. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ja też założyłem tylko dla tego celu.
A mam takie pytanie, czy może być to zrobione za pomocą iframe ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można, ale niezbyt to profesjonalne, problemy z indeksowaniem itd. Lepiej ajaxem, chociaż chyba to też niezbyt łatwe.
|
|
|
![]()
|
|
Chyba szukać nie umiem, bo szukałem i nie znalazłem tego co by mnie interesowało. Wszystko tyczyło się innych tematów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli NkTalk jest podobne do Facebook czatu (nie wiem, mam konto na nk, ale nie odpaliłem nkTalk), to nawet indeksowanie nie będzie potrzebne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mat-bi system wiadomości na facebooku został napisany w erlangu, proszę nie porównuj nktalk do facebooka. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, w czym został napisany, ostatnio nawet o tym czytałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Tylko nie wiem, jak tam jest rozplanowanie, maiłem kilka zaproszeń do niego, ale jakoś odpusciłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 6 Dołączył: 29.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z teo co słyszałem ekipa NK miała szkolenie z erlanga ze względu na robienie czatu, chyba też z niego korzystają. Nie zmienia to faktu, że z aplikacją w erlangu przeglądarka komunikuje się przy użyciu AJAXa!
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Komunikator Nasza-Klasa.pl (NKTalk) napisany będzie w Erlangu ? mała informacja ale jeżeli komunikator zostanie otwarty będzie go można wykorzystać także w zewnętrznych aplikacjach ? np. Adium, Facebook. Tak swoją drogą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @grizzli, nie podniecaj się tak, czy ktoś ci zaprzeczył? Takie czaty zwykle właśnie używają AJAX-u, uruchamiającego się co jakiś czas, by sprawdzić, czy są nowe wiadomości. @EDIT: I jeszcze - http://webhosting.pl/Komunikator.Naszej_kl...owal.na.Erlangu Ten post edytował mat-bi 7.05.2011, 14:53:04 |
|
|
![]()
|
|
OK, to te okno odstawię sobie na późniejszy plan. Jak coś to będę pisał.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:13 |