![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie odnośnie formularza. Napisałem prosty formularz - jego wyniki dostaję na emaila. odpowiedzi tekstowe (text, textarea) czy odpowiedzi z przycisku opcji (radio) przychodzą bez problemu na wskazany adres z poprawnym wynikiem. Nie potrafię niestety napisać kodu aby doszła odpowiedź z pola wyboru (jak jest 2 lub więcej odpowiedzi) W pliku odpowiedzialnym za przesłanie odpowiedzi np do "radio" kod wygląda tak: $odpowiedzi = " twój ulubiony kolor: {$radio}\n "; dla odpowiedzi z pola wyboru zwykle $odpowiedzi = " twój ulubiony kolor: {$checkbox}\n "; ---> nie działa przy zaznaczeniu większej ilości odpowiedzi Wiem, że to pewnie proste, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić :/ Proszę o pomoc. Pozdrawiam Krystian ps. przykładowy kod pliku formularza
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
dałeś każdemu inną nazwę ... dodatkowo używaj $_GET i $_POST
A checkbox powinien ci dać tablicę więc jak chcesz na szybko wyświetlić wszystkie zaznaczone pola to użyj implode() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh oczywiście nazwy podałem błędne :/
Próbowałem jednak tez z samym checkboxem i tez nie działało. Nie potrafię zastosować funkcji implode... Próbowałem na różne sposoby np tak:
ale albo wyskakiwał błąd albo było bez błędu ale wyniki nie dochodziły. Proszę jeszcze o jakąś podpowiedz. Wszystko z formularza udało mi sie ustawić oprócz właśnie tych checkboxow, ale to właśnie na nich mi najbardziej zależy. pozdrawiam Krystian Ten post edytował Spawnm 10.09.2009, 18:05:34
Powód edycji: [Spawnm]: bbcode ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
daj to poza echem : $ulubionekolory = implode(";", $checkbox);
I poczytaj jakiś kurs bo robisz podstawowe błędy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
Tak wygląda dokładnie kod:
komunikat: Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed in /domains... : eval()'d code on line 16 Ten post edytował krystian19 10.09.2009, 18:44:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetlony błąd dokładnie określa co jest nie tak. Podajesz nieprawidłowy argument funkcji implode. W tym przypadku zmienna $checkbox
Dodaj taki kod: i zobacz co jest w zmiennej - powinna być tablica. Jeśli nie jest, to formularz jest źle skonstruowany. Każdy checkbox powinien miec name wpisane w taki sposób:
Ten post edytował Burned 10.09.2009, 19:02:54 |
|
|
![]()
|
|
Witam
Dziękuję za rady Spawnm i Burned. Po dodaniu dodaniu [] do checkboxow i kodu od Burneda wyświetla mi się tablica z poprawnymi wynikami,np: [checkbox] => Array ( [0] => biały [1] => zielony ) Niestety znów mam problem nie potrafię zapisać tego (do kodu podanego przeze mnie powyżej) aby wyniki doszły na maila. Tablica na maila dochodzi albo pusta albo z wartością 1 - czyli od funkcji printa. Próbowałem na kilkanaście sposobów. Prosiłbym już OSTATNI raz o pomoc , jak umieścić ten zapis w kodzie aby doszedł na maila?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a daj sobie
I potem tylko sobie wrzucasz $kolory do maila...nie wiem czy o to Ci chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Rymar 13.09.2009, 13:22:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
join albo implode da taki sam efekt
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 18.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
nareszcie się udało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pętla foreach załatwiła sprawę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , już wszystko jest OK Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki ! DOPISKA (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chciałbym jeszcze raz wrócić do tematu.... Ostatnio pisałem, że wszystko OK, ale tak nie do końca (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) myslałem jednak że z tym sam sobie poradzę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) po zastosowaniu przykładu od Rymara
uzyskałem zamierzony efekt, czyli dostaję wszystkie odpowiedzi na skrzynkę. jednak jeśli ktoś w którymś pytaniu nie zaznaczy chociaż jednej opcji - przeglądarka wypisze błąd: Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/serwer/domains/... : eval()'d code on line ... email z wynikami dotrze, ale bład na stronie nie wyglada najlepiej... sprawdzałem przez print_r( $_POST ); tablice - jest poprawna. wyświetla wyniki. jeszcze raz proszę o pomoc... może chociaż jakaś wskazówka? Ten post edytował krystian19 17.10.2009, 18:30:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 10:11 |