![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zastanawiam się nad rozwiązaniem jednego z moich problemów, a mianowicie jak obsługiwać błędy, co mam na myśli? np. Użytkownik dodaje jakiś rekord do bazy danych, ale formularz nie przeszedł walidacji, bo czegoś brakuje i teraz: Gdzie zapisać treść błędu, tak aby ją wyświetlić na stronie formularza? Czy mogłoby byś to np. w sesji, i strona by sprawdzała czy dana sesja jest ustawiona, czy jakbyście to zrobili? Proszę o poradzenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
try catch
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmmm, nie o to mi chodziło, otóż chcę wyświetlić jakieś małe okienko z treścią, czy akcja się powiodła, czy nie, a jeżeli się nie powiodła to dlaczego, z tym, żę nie wiem gdzie przechować do tego dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu chcesz gdzieś przechowywać te dane? Po odebraniu danych z formularza możesz je walidować i wyświetlać komunikaty od razu
|
|
|
![]()
|
|
Na białej stronie kontrolera?
Działa to w taki sposób View(Formularz) -> Kontroler(Walidacja) ->JEŻELI SIĘ NIE POWIEDZIE -> View(Formularz)[Błąd] JEŻELI SIĘ POWIEDZIE -> View(Zarządzanie)[Sukces] |
|
|
![]()
|
|
Metoda walidacji może coś zwrócić przecież do widoku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy mogłoby byś to np. w sesji, i strona by sprawdzała czy dana sesja jest ustawiona, czy jakbyście to zrobili? Tak. Tak jest np. w CakePHP. Być może to Cię trochę natchnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) http://book.cakephp.org/2.0/en/core-librar...cation-messages |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje Vonski, o to mi właśnie chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Daję pomógł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:36 |