![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
cały czas pisałem skrypt na PHP5, jednakże chcę, aby był kompatybilny ze wszystkimi wersjami php. Gdzieś wyczytałem, że konstruktor klasy powinnien nazywać się "__construct", wszystko jest OK, jak działamy na PHP5, gdy odpalamy ten sam skrypt na starszej wersji php konstruktor nie działa. W związku z czym mam pytanie, jak nazywać konstruktor?! -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy popatrzyć w manuala i poczytać o PHP4
![]() ![]() ![]()
-------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego , co mi wiadomo w php 5 konstruktor zwie się właśnie : __construct() .
Natomiast w php 4 konstruktor jest metodą, która zwie się tak samo jak klasa, w której ów metoda się znajduje. To powinno działać w php 4 i 5 . Pozdrawiam. // edit Kubatron jest o minutę szybszy ![]() Ten post edytował Speedy 15.06.2005, 12:31:17 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, ale problem w tym, zeby napisać to, tak aby było zgodne ze standartami, nowym standartem jest __construct, a starym ta sama nazwa, jednakże nowa nie działa ze starymi i to jest ten ból...
@kubatron: W tym sęk, że czytałem manuala ![]() Ten post edytował Spirit86 15.06.2005, 12:57:40 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A coś takiego?:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
w sumie myślałem, że jak napiszę:
i włączę to na php5 to wywali błąd, a tak nie jest ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki ma sens dostosowywanie skryptu pisanego pod 5ke do starszych wersji. Niektorych nowosci 5ki nie zaimplementujesz w starszych wersjach, np. interfejsy, zakres widocznosci pol/metod klasy.
Pisz moze pod czworke -- powinno dzialac od razu w piatce (no, moze z malutkimi przerobkami). -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popieram cie dr_bonzo, a tak apropo jak piszesz to pisz pod jedną wersje i nie rób sobie na przyszlośc problemów jak coś z PHP4 i PHP5 napisać tak aby działało
![]() ![]() -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozniez popieram @dr_bonzo po co sobie problemy stwarzac i pisac pod 2 wersje.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:31 |