![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Posiadam probelm, zmienna z początku kodu nie jest aktywna pod koniec kodu. Jak to zrobić? Kod wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak masz tablice asocjacyjną to indeksy dajesz w apostrofy tj. $pokaz['id']
Zrób tak
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Zrobiłem w te sposób, mimo wszystko dalej nie działa.
Myślę, że problem może leżeć w zmiennych globalnych,lokalnych itp. Ale ja nie mam o tym pojęcia. Może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 558 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To wszystko jest w jednym pliku? Pokazałeś nam cały kod? No to nie ma prawa nie działać. Poczym wnioskujesz że $pokaż na koncu nie jest widoczne?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że problem może leżeć w tym że pobierasz dane nie tą funkcją. Spróbuj:
Wtedy odwołanie po indeksie 'id' powinno zadziałać. Domyślam się wartość zmiennej $pokaz użyta w klauzuli where pochodzi z załączonego pliku. |
|
|
![]()
|
|
Tak, to jest cały kod.
Po czym wnioskuje: w linijce stworzenia rekordu w bazie podmieniłem $pokaz[id] na wartosć: 4 mysql_query("insert into akcje (id_cel, opis, czas) values('4','$opis','$czas')") or die(mysql_error()); i wszystko zostało dodane OK. Kiedy wchodze na skrypt z adresu ..pokaz.php?pokaz=4 Do bazy powinno dodawać wartość 4 jako id_cel aha i zmienna $pokaz wcześniej działa bez błędnie tzn. <?php print "$pokaz[nazwa]"; ?> Wyświetla to co ma wyświetlać Tylko nie działa w dalszej części skryptu (warunku) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Po:
$pokaz = mysql_fetch_array(mysql_query("select * from cele where id='$pokaz'")); daj: echo 'PO:'; var_dump($pokaz); oraz przed: // POKAZ[ID] TUTAJ NIE DZIAŁA, JEST PUSTE mysql_query("insert into akcje (id_cel, opis, czas) values('$pokaz[id]','$opis','$czas')") or die(mysql_error()); daj: echo 'PRZED:'; var_dump($pokaz); I pokaż dokładnie co te dodatkowe 4 linijki kodu ci zwróciły. ps: tobie chyba nie działa po wysłaniu forma....no ale przecież wówczas i to $pokaz na początku też by ci nie działało. Coś kręcisz panie kolego. A nie działa ci po wysłaniu forma, bo ty nigdzie tego pokaz w formie nie przekazujesz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy w tabeli cele pole na pewno ma nazwę id ?
|
|
|
![]()
|
|
@pustka
tak @nospor po odpaleniu strony pokaz.php PO:array(18) { [0]=> string(1) "4" ["id"]=> string(1) "4" [1]=> string(1) "3" ["ownerid"]=> string(1) "3" [2]=> string(8) "Bieganie" ["nazwa"]=> string(8) "Bieganie" [3]=> string(31) "Chcę biegać od czasu do czasu" ["opis"]=> string(31) "Chcę biegać od czasu do czasu" [4]=> string(1) "0" ["postęp"]=> string(1) "0" [5]=> string(8) "04.07.11" ["data_utworzenia"]=> string(8) "04.07.11" [6]=> string(1) "0" ["dni"]=> string(1) "0" [7]=> string(1) "0" ["dni_zostalo"]=> string(1) "0" [8]=> string(21) "Kilka razy w tygodniu" ["czestotliwosc"]=> string(21) "Kilka razy w tygodniu" } Rozwój osobisty Po wysłaniu formularza na stronie pokaz.php PO:bool(false) PRZED:bool(false) To jest cały kod, który to zwrócił:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Po wysłaniu formularza na stronie pokaz.php Brak słów.... jesteś tyle czasu na forum i ty walisz z tekstem, że na początku skryptu dziala a na koncu nie.... Naprawdę musisz lecieć na forum zamiast zrobić proste debugowanie i zobaczyć, ze nie dziala zarowno na początku jak i na koncu skryptu? PO:bool(false) PRZED:bool(false) Już ci pisałem w poprzednim poście: nie działa, bo w formularzu nie przekazujesz id, które bierzesz na początku skryptu do zapytania.
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 00:21 |