![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wziałem się za przerobienie starej strony www na bardziej zaawansowaną. Chcę zrobić ją przy użyciu funkcji , obiektów etc. I o dziwo mam problem na samym początku. Zacząłem tworzyć panel logowania i jedna funkcja nie zwraca mi zmiennej. Posiadam jedną funkcje do nawiązania połączenia z bazą danych. Druga natomiast sprawdza, czy użytkownik istnieje w bazie i jak tak to tworzy się zmienna sesji , a jak nie to zwraca odpowiedni komunikat a konkretnie $wynik 1 lub 2 (1 istnieje login , ale niepoprawne hasło ; 2 zapytanie sql zwrociło 0 wierszy więc user nie istnieje). Jednak nie zwraca mi się wartość wynik. Mam 2 pliki index.php i function.php Index.php
a tutaj funkcja CheckUser z function.php
Czemu mimo return $wynik , jak mam echo $wynik w index.php nie wyświetla mi tego wyniku (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował bubolski 9.08.2016, 17:07:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Gdy funkcja cos zwraca to wypadaloby to odebrac...
$wynik = CheckUser(...); echo $wynik; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo zmienna $wynik jest tylko w funkcji twojej.
mozesz zrobic.
Ten post edytował KsaR 9.08.2016, 17:12:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdy funkcja cos zwraca to wypadaloby to odebrac... $wynik = CheckUser(...); echo $wynik; Widzisz takie proste a ja spędziłem nad tym ponad godzine głowiąc się co może być nie tak i próbując co chwile coś zmieniać. Ostatecznie rozwiązałem to póki co za pomocą zapisu wyniku w zmiennej sesji, ale już zmieniłem tylko zapis w index.php na
i działa aż miło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwraca odpowiedni komunikat a konkretnie $wynik 1 lub 2 (1 istnieje login , ale niepoprawne hasło ; 2 zapytanie sql zwrociło 0 wierszy więc user nie istnieje). Zrób albo użytkownik istnieje albo nie istnieje. Nie podpowiadaj ewentualnemu włamywaczowi że dany użytkownik istnieje. |
|
|
![]()
|
|
Bo zmienna $wynik jest tylko w funkcji twojej. mozesz zrobic.
A dwa ze zależnie od twojego warunku w funkcji czasem zmienna $wynik nie istnieję. To akurat jest specjalny zabieg. Jak nie ma wyniku to nie wyświetla błędu logowania. Jeżeli ktoś się loguje i wpisze złe hasło, lub użytkownik nie istnieje to tylko wtedy otrzyma śliczny czerwony button z opisem błędu. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zrób albo użytkownik istnieje albo nie istnieje. Nie podpowiadaj ewentualnemu włamywaczowi że dany użytkownik istnieje. W sumie masz rację. Już to sobie zmieniłem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisz nazwy funkcji z malych liter, a nazwy klas z duzych... poczytaj o coding styles na http://www.php-fig.org/
Ten post edytował aniolekx 10.08.2016, 08:02:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:45 |