![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mogę się połączyć z bazą danych. Używam WebServ, kiedyś to działało, ale teraz mam po reinstalacji i nie wiem co jest. Poprzez PHPMyAdmin utworzyłem tabęlę w bazie Webserv i wprowadziłem jeden przykładowy rekord.
Otrzymuję komunikat: Resource id #3. Co jest?? Czy ktoś mógłby, proszę, coś podpowiedzieć. Kod PHP wygląda tak: $hostt = 'localhost'; $userr = 'root'; $haslo = ''; $baza = 'webserv'; $link = mysql_connect ($hostt, $userr, $haslo); $db = mysql_select_db($baza, $link); $q = ("Select * from objects"); $r = mysql_query ($q, $link); echo $r; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba zgubiłeś ten fragment gdzie dane z qery przekazujesz do mysql_fetch_assoc lub mysql_fetch_array
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja! Teraz działa.
Ale... jak to napisać poprawnie w PHP? Powiedzmy, że mam tabelę "objects", w której mam 3 kolumny: id, name, author. Wprowadziłem 2 przykłądowe rekordy: 0, "aaa", "aaa0" 1, "bbb", "bbb0" Kod w PHP mam z pętlą, ale coś nie działa: $hostt = 'localhost'; $userr = 'root'; $haslo = ''; $baza = 'mydb'; $link = mysql_connect ($hostt, $userr, $haslo); $db = mysql_select_db($baza, $link); $q = ("Select name, author from objects"); $r = mysql_query ($q, $link); while ($row = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC)) { echo $row['name']; } Jak wywołuję pojedynczo, to jest OK: $row = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC); echo $row[0]; echo $row[1]; echo $row[2]; echo $row[3]; Jak to powinno być dobrze? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:49 |