![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym uzyskać kolejność wg liczby wyników zapytania dokladnie chodzi mi o liczbę głosów, czyli:
id na_kogo 1 kinia 2 kinia 3 kinia 4 lisa 5 kinia 6 lisa 7 edek 8 kinia 9 edek 10 lisa chcialbym uzyskac cos takiego: pierwsza kinia - 5 glosów druga lisa - 3 głosy trzeci edek 2 głosy myśle nad tym w ten sposób żeby wybrac rekordy z bazy i je pogrupować, ale wczesniej muszę chyba użyć 'Count' tylko nie wiem czy to dobre myślenie i szczerze mowiąc jak się tak na prawdę za to zabrać, pomożecie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak z tego wyciągnąć ilość głosów?
albo jeszcze inaczej, dla konkretnego usera czyli np dla kinia będzie
i tera potrzebuje z tego wyciągnąć Zajmujesz x miejce Masz y glosow |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wykonaj to zapytanie o będziesz widział.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale z tego zapytania chyba nie wyciągnę miejsca na ktorym sie znajduje dana osoba, musze zrobić drugie zapytanie gdzie pogrupuje wszystkie osoby i posortuje po ilosci glosow i do tego sprawdze ktory wiersz to ta osoba, hmm w ogole da sie sprawdzic na ktroej pozycji znajduje sie taka osoba? jesli dobrze myślę to znów bede musial dać coś AS id i z tego zebrać?
Edit nie no cos pokopałem... pobieram liste wszystkich i count(id) as ile teraz grupuje po ile i mam pokolei miejsca aha no i sie zatrzymalem przy tym zeby sprawdzić ktore miejsce nalezy do ktorej osoby Ten post edytował neo1986kk 14.03.2011, 20:52:56 |
|
|
![]()
|
|
Najlepiej raz na jakiś czas (albo w momencie zagłosowania) przeliczyć liczbę głosów i zapisać ją w oddzielnej tabeli. Najbardziej efektywne rozwiązanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no tak ale z tabeli
id na_kogo ilosc_glosow 1 kinia 20 2 edek 15 3 lisia 10 wyciągne żę np dla edek jest to 2 miejsce? |
|
|
![]()
|
|
Na forum i w internecie było wielokrotnie mówione o skryptach rankingów, więc nie będę powtarzać wszystkiego.
Jedyne co musisz stworzyć to tabelę o takiej strukturze
Klucz główny składa się z kolumn(miejsce, osoba) Przy każdym dodaniu głosu należy zadbać o aktualność tabeli. Jeżeli jest to jeden głos to oczywiste że możesz zrobić to sprytnie (sprawdzić czy to zmienia sytuacje na liście wyników, jak tak to odświeżasz tylko skorelowane rekordy) Jeżeli przeliczasz raz na jakiś czas to załadowanie danych do tabeli będzie ostatecznością
Powód edycji: [wookieb]:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:40 |