![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam tablicę $dane
oraz tabelę bazy danych dane
Chce dodać powyższą tablicę do tabeli dane gdzie $dane[produkt_id] to pole w tabeli a $dane [sztuk] to jej wartość. Potrafię to zrobić za pomocą pętli. Lecę wtedy po każdym wierszu z tabeli i zapisuje. Tylko że wykonuję - biorąc w/w przykład - 5 zapytań a czasami tablica ma nawet do 36 "wspólnych" wierszy. Jak mogę to zrobić poprzez jedno zapytanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 14 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz tego zrobić poprzez jedno zapytanie. Dla każdego wiersza w bazie musisz wywołać osobne zapytanie.
Możesz ewentualnie przechowywać w bazie całą tablicę, ale miałoby to tylko sens, jeśli za każdym razem pobierałbyś dane w całości. -------------------- Edumemo.pl - Nauka Języków Obcych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz tego zrobić poprzez jedno zapytanie. Dla każdego wiersza w bazie musisz wywołać osobne zapytanie. Możesz ewentualnie przechowywać w bazie całą tablicę, ale miałoby to tylko sens, jeśli za każdym razem pobierałbyś dane w całości. Nieprawda. Można użyć zapytania typu MULTI-INSERT, które wygląda mniej więcej tak:
W pętli foreach trzeba sobie takie zapytanie skleić jako łańcuch znaków. EDIT: Niestety ciężko mi odczytać, co odpowiada czemu w relacji tablica PHP - tabela bazy danych. Ten post edytował mortus 15.04.2012, 16:32:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję Wam za pomoc ale przed chwilą sam znalazłem sposób.
Oto on
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miło by było, gdyby opis problemu sugerował odpowiednie rozwiązanie, bo w tej chwili opis traktuje o czymś innym, a rozwiązanie problemu ma z tym opisem niewiele (może "ciut") wspólnego.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:30 |