![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Robię taką niewielką listę aktywności dla użytkownika i na każdej podstronie wysyłam do MySQL'a insert z danymi jaka podstrona + data + id usera i teraz chciałbym sobie w panelu admina wyświetlić wszystkich użytkowników gdzie mają zapisaną ostatnio pozycję, standardowo robię sobie "SELECT * FROM `logs` ORDER BY `logs`.`data_log` DESC", no ale dostaję wszystkie wyniki jak teraz zrobić jakiś warunek aby wyświetlił się jedynie 1 wynik dla 1 użytkownika ? Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 2 Dołączył: 20.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a coś takiego jak select distinct znasz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No OK było by super gdybym chciał wyświetlać jedynie 1 wartość (Np.: NICK) ale potrzebuje wyświetlić jeszcze DATA i wówczas ciągle mi się powtarzają te dane
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
GROUP BY ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, nie mogę sobie jakoś poradzić z tym..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT * FROM `logs` GROUP BY id_usera ORDER BY `logs`.`data_log` DESC
|
|
|
![]()
|
|
Ok Dzięki bardzo
![]() Błędnie sortuje wyniki według GROUP BY, ponieważ bierze tą wartość najstarszą, a nie najnowszą do wyświetlenia dla danej wartości, można to jakoś zmienić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 2 Dołączył: 20.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast desc daj asc albo wykasuj desc ja wolisz
|
|
|
![]()
|
|
Ale wtedy sortują mi się te wyniki ogólne już po usunięciu tych duplikatów..
A ja chcę najpierw przesortować je od najstarszego do najnowszego, a później usunąć wszystkie duplikaty i aby została data najnowsza dla każdego użytkownika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W selekcie wypisz kolumny jakie pobierasz i przy dacie daj MAX(data) i powinno działać
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:51 |