![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-alexx600- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z php i mam pewien problem. Jeżeli dam zapytanie Wszystko działa świetnie.Tablica się wyświetla zgodnie z podanym warunkiem. Jeżeli jednak zamienię to na zmienną to wszystko się sypie. Dostaje standardowy błąd zapytania- taki kod
Próbowałem zarówno `jak i bez niczego,miałem wersję również z " Inny aspekt to porównywanie daty. Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 54 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Greg0 5.10.2013, 17:47:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie umieszczaj wartości w odwróconych apostrofach, tylko w zwykłych apostrofach.
Odwrócone apostrofy służą do podawania nazwy bazy danych, tabeli lub kolumn, ale nie są wymagane. To jest przykład poprawnego zapytania:
Zazwyczaj odwrócone apostrofy stosuje się, jeżeli nazwa kolumny wchodzi w konflikt z jakąś zarezerwowaną nazwą Przykładowo jeżeli nazwa kolumny to time, to powinno się ją umieścić w odwróconych apostrofach. Ale ogólnie to stosowanie odwróconych apostrofów jest dobrą praktyką, tylko wartości należy umieszczać w zwykłych apostrofach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Greg0
Dzięki o to mi chodziło:) @mstraczkowski OK, dzięki za te kilka słów o apastrofach:) Chciałbym powiedzieć,że to działa, ale nie działa. Generalnie date mam pod $d drobnostka, ale od razu zmieniłem to "to":) Wyskakiwał mi błąd Kod Parse error: syntax error, unexpected T_LNUMBER in /virtual/blablabla.pl/bla.php on line 15 Pomyślałem,że może dlatego, że w data mam również aktualny czas(wraz z godzina,etc - date("Y-m-d H:i:s") ) Stwierdziłem porównywałem już z pełnym stringiem(skopiowanym z wyświetlonej tabeli. Nie wiele to pomogło. W bazie miałem domyślny tryb text, zmieniłem na data, przetestowałem i wróciłem do tekstu ponownie. Prawdę powiedziawszy, nie wiem co z tym fantem teraz zrobić... W dalszym ciągu potrzebuje pomocy...(IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Cały czas mam ten sam błąd. Próbowałem rożnymi metodami. Próbowałem dać "DATE" przed 'd' oraz przed stringiem. Nie pomogło. Próbowałem dodać ";"-Bez zmian. Nawet użyłem mks? ( przy warunku np 'd'>2 , wszystko działało, nie dostawałem błędu?Tego zupełnie nie rozumiem) Ktoś ma może jakiś pomysł? Dodam tylko,że mam stronę na cda.pl . Przy uzupełnianiu tablicy zwykły insert nie działał, (Nie wiem, może to zależne jest od wersji bazy danych) używałem takiego kodu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 14:21 |