![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki o to formularz w php :
i taką funkcję UPDATE dla tego formularza :
formularz wszystko ładnie wysyła to jest send=modyfikuj i Modyfikuj= liczba jaką wpiszę w formularzu ALE niestety danych mi nie dodaje - czy funkcja update jest źle sformułowana? szukałem literówek ale się nie dopatrzyłem.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze zastosowałem obie - i tak funkcja isset mi nie działa - sprawdzałem popularnym formularzem - jest możliwość jej włączenia?
Błąd żaden nie wyskakuje użyłem tak na chybił trafił !empty ale to nic nie daje - wychodzi mi komunikat else "Wystąpił błąd podczas aktualizowania danych" tak jak pisałem wcześniej formularz wysyła odpowiednie informacje problem jest z ich odbiorem i przerobieniem..czyli $zapytanie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli byś miał zapytanie złe to Ci funkcja mysql_error zwróci co jest w niej takiego źle. Więc dopisz na końcu mysql_query, or die i idz na strone spróbuj coś dodać i pokaż jaki błąd Ci zwróci.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co są te $ w $_GET['$...'], jak niżej:
? No i jeszcze po co dwa razy wysyłać id (jako idmodyf i Modyfikuj), przecież id i tak nie powinno się zmieniać, zatem pole w formularzu powinno być albo ukryte, albo nieaktywne i zawsze jest to takie samo id? EDIT: Id jest wysyłane nawet trzykrotnie: jako idmodyf, id i Modyfikuj. W zapytaniu z UPDATE mimo wszystko nie powinno być w ogóle SET id='$id'! Ten post edytował mortus 23.02.2010, 23:56:28 |
|
|
![]()
|
|
o boże - rzeczywiście to przez $ - mam prośbę może mi ktoś polecić jakiś dobry edytor który na bieżąco pokazuje takie błędy?? albo jakoś oznacza kolorem ...
i do tego odpowiednio zapisuje skrypty bez niewidzialnych linijek bo mam też problem z sesją- prawdopodobnie mi notepad dodaje jakieś ukryte znaczniki przed albo po <?php dzięki za pomoc i spostrzegawczość (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) |
|
|
![]()
|
|
Pod windowsa polecam notepad++ a w nim kolorowanie składni i dopełnianie funkcji (czy jak to sie nazywa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )
|
|
|
![]()
|
|
a on nie dodaje tych ukrytych znaków?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodawac kolego dodaje te ukryte znaki bo sam mialem z tym problem kiedys ale jest mozliwosc kodowania w UTF-8 bez BOM tak ze jest wtedy wsyzstko ok, sam go uzywam i jest naprawde dobry
|
|
|
![]()
|
|
ok - w takim razie zainteresuję się nim poważniej.
Dzięki za pomoc jeszcze raz! Pozdr! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam PSPad'a, ale trzeba ustawić kodowanie na UTF-8 bez BOM. Korzystam również z Aptany. Przy czym błędu z dolarem w nazwie żaden program by nie wykrył, bo nazwa jest łańcuchem znaków zawartym pomiędzy '' lub "". Poprawiłem Twój kod:
- formularz - i skrypt uaktualniający
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:55 |