Witam mam taki problem, nie wiem jak zrobić opcje sprawdzania poprawności danych w formularzu. Chodzi mi o to że kiedy np w polu do wpisania daty ktoś wpiszę literę to pod danym polem pojawi mu się informacja o błędzie.
Kod formularza to:
<form action="insert_car.php" method="post"> <td>(Nr rejestracji wpisuj z "_" bez użycia spacji, np. FZ_00000)
</td> <td><input type="text" name="rok_produkcji"></td> <td>(Rok wpisuj w formie RRRR np. 2011)
</td> <td>Nr umowy leasingowej:
</td> <td><input type="text" name="nr_umowy_leasing"></td> <td>Umowa leasingowa ważna do dnia:
</td> <td><input type="text" name="umowa_leasingowa_do_dnia"></td> <td>(Date wpisuj w formie RRRR-MM-DD np. 2011-02-21)
</td> <td>Badanie techniczne ważne do dnia:
</td> <td><input type="text" name="badanie_tech_do_dnia"></td> <td>(Date wpisuj w formie RRRR-MM-DD np. 2011-02-21)
</td> <td>Ubezpieczenie ważne do dnia:
</td> <td><input type="text" name="ubezpieczenie_do_dnia"></td> <td>(Date wpisuj w formie RRRR-MM-DD np. 2011-02-21)
</td>
<input type="submit" value="Zapisz do bazy">
A tu kod pliku action (insert_car.php):
$typ=$_POST['typ'];
$nr_vin=$_POST['nr_vin'];
$rok_produ=$_POST['rok_produ'];
$nr_umowy_leasing=$_POST['nr_umowy_leasing'];
$umowa_leasingowa_do_dnia=$_POST['umowa_leasingowa_do_dnia'];
$badanie_tech_do_dnia=$_POST['badanie_tech_do_dnia'];
$ubezpieczenie_do_dnia=$_POST['ubezpieczenie_do_dnia'];
$query = "INSERT INTO samochody VALUES (
'',
'$nr_rej',
'$typ',
'$nr_vin',
'$rok_produ',
'$nr_umowy_leasing',
'$umowa_leasingowa_do_dnia',
'$badanie_tech_do_dnia',
'$ubezpieczenie_do_dnia')";
Wydaje mi się że trzeba będzie użyć JavaScript, lecz nie znam się na tym zupełnie. I wolał bym uniknąć używania JavaScript.
Więc proszę was o pomoc, w postaci kodu który mogę dodać do skryptu, jakiejś podpowiedzi, bądź lektury.