![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-T0lkien- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam problem z zapytaniem mysql .
Mam tabelę Userban jest tam tylko jedna kolumna o nazwie name i chcę jeśli będzie on w kolumnie to pokazuje mu się że jest zbanowany ,a jeśli nie ma go w kolumnie to pokazuje mu się że nie jest zbanowany . Stworzyłem coś takiego , ale mi nie działa :F
Dopiero się uczę php i zbytnio nie ogarniam o co chodzi (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Myślałem nad wykorzystaniem echo nie ukrywam tego że to czarna magia dla mnie . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak propo dobrym rozwiązaniem byłoby dodać do tabeli `users` kolumnę 'ban'. Jeśli 'ban'==1 to zbanowany jeśli nie (else) to nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował TursoN 30.12.2011, 21:07:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu gdzieś if być powinien tak? |
|
|
-T0lkien- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niestety dodanie 1 albo 0 nie wchodzi grę i to dosłownie . Plugin do mw2 został tak zaprojektowany wiec muszę się dostosować
|
|
|
-T0lkien- |
![]()
|
Goście ![]() |
tu gdzieś if być powinien tak? Chyba nie udostępniam wam cały kod :
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi być "if", bo inaczej nie ma jak tego sprawdzić czy jest zbanowany
|
|
|
-T0lkien- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy o takie coś chodziło ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie do końca. Jeśli $result[0] będzie miał wartość 'kowalski' to jak porówna to się z "< 0"?
Jeśli chcesz w ten sposób to musiałbyś policzyć ile razy ta zmienna występuje w tabeli. Prostszym rozwiązaniem wydaje się funkcja na sprawdzenie czy w tabeli występuje dana fraza (login), czyli przeszukanie. Ten post edytował TursoN 30.12.2011, 21:57:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm
1) Powinieneś raczej trzymać w tabeli bany ID konta niż jego login 2) jeżeli ktoś ma bana to już na stałe lub do momentu aż go nie odbanujesz ? bo jeśli czasowy to w takiej tabeli mogłbyś w postaci UNIXowej trzymać date zakończenia bana jeśli nie wiesz jak to się robi to czyli data konca bana to moment nałożenia go + 24h i w tym momencie dodajesz taki czas do tabeli pola np koniec_bana (typ pola INT) w skrypcie sprawdzasz czy w ogóle w tabeli bany jest rekord danego użytkownika jeśli nie ma lub data konca bana jest mniejsza od time() to pokazujesz fragment strony dla tych co nie maja bana |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 17:31 |