![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: chcę wyświetlić trochę rekordów z bazy i teraz tak: jeżeli wyświetlam do 2000 rekordów to wszystko jest OK. Jeżeli chcę wyświetlić > 2000 rekordów, wyskakuje komunikat: Kod <h1>Internal Server Error</h1> The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request Znacie może jakiś sposób na obejście tego? Próbowałem zwiększyć 'max_execution_time', ale niestety efekt został ten sam. Od razu mówię że wolałbym uniknąć porcjowania zapytań i chciałbym wyświetlić wszystkie rekordy na jednej stronie. Ten post edytował progresmedia 23.08.2009, 14:22:27 -------------------- <aL> jaką masz stronę startową?
<Gustaff> na firefox'ie wp.pl... <Gustaff> a na IE about:blank, żebym wiedział, że złą przeglądarkę włączylem ;P www.progresmedia.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
albo set_time_limit(); albo zrób pager .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem set_time_limit(), bez efektu.
Pager? A dokładniej? ![]() -------------------- <aL> jaką masz stronę startową?
<Gustaff> na firefox'ie wp.pl... <Gustaff> a na IE about:blank, żebym wiedział, że złą przeglądarkę włączylem ;P www.progresmedia.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
pager/paginacja/stronicowanie ... dzielenie treści na strony ...
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie tego chcę uniknąć.
-------------------- <aL> jaką masz stronę startową?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W pierwszym poście napisał, że nie chce porcjować zapytania, więc stronnicowanie raczej odpada. Ja bym się zastanawiał nad ustawianiem jednak set_time_limit co jakiś określony czas ( co ileś iteracji ) wewnątrz pętli. Teoretycznie powinno to resetować licznik działania skryptu. Stwarza też narzut czasowy niestety. Z każdą iteracją bowiem byłby if i inkrementacja jakiegoś licznika, czyli minimum 2 dodatkowe cykle zegara co przejście pętli. Mało w porównaniu do całości czasu trwania skryptu, więc można się skusić i sprawdzić. Choć myślę, że jednak bez jakiegoś sensownego ograniczenia liczby rekordów nie ma co tego ruszać, bo obejście max_execution_time bez porcjowania, choćby niejawnego nie jest możliwe. Ja w newsletterze dla dużej liczby użytkowników zrobiłem rekurencję gdzie skrypt wywoływał sam siebie po pewnym czasie, ale tego typu rozwiązanie jest bezsensowne tutaj.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem już set_time_limit(), zrobiłem coś takiego:
Kod ini_set('max_execution_time', 1000); $sql = mysql_query("SELECT newsletter_id, email FROM wp_newsletter_baza ORDER BY newsletter_id DESC"); while(list($newsletter_id, $email) = mysql_fetch_row($sql)) { /* KOD */ $b++; if($i == 4) { ?></tr><tr><? $i = 0; } if($b == 500) { set_time_limit(120); $b = 1; } } Jednak skrypt na to nie reaguje (dalej pojawia się błąd). -------------------- <aL> jaką masz stronę startową?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro to wysyłanie newslettera, co podejrzewałem, to najlepiej dać sobie spokój z wyświetlaniem czegokolwiek na ekranie i poporcjować dane w rekurencji oraz zapomnieć, że się odpaliło skrypt, a najlepiej uruchamiać go w nocy cronem.
Ja mam mniej więcej tak to rozwiązane: W bazie mam przy użytkowniku newslettera pole, będące datą, kiedy ostatnio skrypt newslettera próbowałem na nim wykonać, sam skrypt puszczam codziennie, ale mogę i nawet co 10 minut, bo nie leci po całej bazie w takim wypadku. Plik 1: Kod a) ignoruję zakończenie połaczenia przez usera ( odpalam crona, a nie przeglądarkę ) - ignore_user_abort(true); b) Pobieram z bazy pakiet X userów newslettera, którzy mają datę (Y-m-d) mniejszą niż obecna, c) w razie braku userów killuję skrypt exitem d) wysyłam im maile, e) update daty na dzisiejszą robię tym z paczki pobranym, f) opcjonalnie mogę skillować ale nie jest to potrzebne. Jak widać w takiej sytuacji nigdy tego samego dnia nie trafię dwa razy tego samego usera bo po każdym przejściu zmniejsza mi się liczba userów z datą mniejszą od obecnej, aż do momentu, gdy nie ma juz nikogo takiego. To ważne, bo bez update'u pola daty, skrypt w rekurencji wykonywałby się w nieskończoność, wciąż dla tych samych X użytkowników. Plik 2:
Jak widać ustawiam na wszelki wypadek set time limit i user abort, łączę się z bazą i pobieram liczbę userów z datą mniejsza niż aktualna. Jeśli jest w wyniku jest zero zapisuję sobie w logu, że skrypt w tym dniu się zakończył. Jeśli jest takich userów więcej, to usypiam skrypt na ileś sekund, po czym wywołuję skrypt wysyłki porcji maili i... samego siebie oraz killuję tę instancję. W efekcie działa już kolejny "wątek" w rekurencji aż do momentu, gdy serwer nie przetworzy wszystkich rekordów. Aby to zauważyć nie można polegać na przeglądarce, gdyż ona po pewnym czasie zamknie połączenie z serwerem i wywali, że skrypt przekroczył czas, gdyż widzi ona tylko wywołanie pierwszej instancji, która już zapewne skillowana została i działa już w tle przynajmniej 2 lub 3 ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:16 |