![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie!
Mam taki problemik: Mam mały katalog firm, tworzę coś takiego "następna firma", "poprzednia firma", aby to zrobic posługuję się id FIRMA w GET Udało mi się zapętlić id które potrzebuje do stworzenia linków i wywołując kod w petli while:
Z aktualnym GET nie mam problemu ![]() ale to jest bez sensu. Jak moge to zrobic. Poprosze o jakies podpowiedzi! Z gory dziekuje Ten post edytował piotr485 18.08.2009, 12:26:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz wyswietlic poprzednia albo nastepna firme to
i tak musisz odswierzyc strone. Zrob poprostu inne zapytanie do bazy ktore Ci przy odswierzeniu firme nastepna lub poprzednia firme pokaze jako aktualna, itd ... W linku mozesz zawsze umieszczac np cos takiego :
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może innaczej bo jednak tak jak myslalem nie da rady, a ze nikt mi nieodpisal to stwierdzam ze nikt nie zrozumial mojego pytania.
Wyświetlam za pomoca petli while dwie zmienne z bazy danych: Nazwa firmy i ID wyswietlam za pomoca echo i wyglada to ta: nazwa firmy ID4 o nazwa firmy ID8 peszcze inna nazwa ID6 Zakładając, że id to parametry GET[firma] i aktualnie bedac w get[firma] = 8 jak wyswielic tylko poprzednie id w tym przypadku 4 a jak osobno id6 i nazwe firmy tak abym mogl stworzyc przyciski "nastepna", "poprzednia" - dodam ze warunek lub funkcja nie moze sie opierac na liczeniu wieksza id mniejsza id z tego wzgledu ze musi byc to posortowane alfabetycznie wg firm, a id sa rozne moze byc mniejsze wieksze, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć wszystko do tablicy i po indeksach.
array ( [0] = array('firma'), [1] = array('firma2'), [2] = array('firma3') ) Jeżeli wyświetlasz firma2 to sprawdzasz czy istnieje coś w tej tablicy "wcześniej" array_key_exists i później tą samą funkcją (ew. policzyć ile elementów w tablicy count ) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Jak chcesz wyswietlic poprzednia albo nastepna firme to i tak musisz odswierzyc strone. Zrob poprostu inne zapytanie do bazy ktore Ci przy odswierzeniu firme nastepna lub poprzednia firme pokaze jako aktualna, itd ... W linku mozesz zawsze umieszczac np cos takiego :
Tyle to jeszcze wiem, ale chodzi o to aby dostac odpowiednie ID do poprzednia i odpowiednie do nastepna. Moje zapytanie wyglada tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie to nie ja nie zrozumialem tylko Ty niezrozumiales
mojej odpowiedzi ![]() odpowiedz z linka to wedlug tego co napisalem masz dwie zmienne: $id aktualnego i $kierunek od aktualnego. Wystarczy odpowiednio zadac pytanie. Przeanalizuj to co napisalem. Chyba ze chcesz w linku od razu wyswietlic nazwe poprzedniej i nastepnej firmy to wtedy musisz zadac tez odpowienio pytanie i dodac do niego LIMIT numer_pozycji, 3 . Wtedy otrzymasz odpowiedz z bazy trzech rekordow od danej pozycji w gore. Poprostu w zaleznosci od kierunku zadajesz pytanie : WHERE id<'$id' albo jesli nastepna firma to WHERE id>'$id'. Wedlug tego co napisalem o tym LIMIT mozesz miec to wzbogacic o WHERE id<'$id' LIMIT 1, 3. W zaleznosci od tego ktory kierunek byl wskazany to mozesz wyswietlic z tych trzech wynikow pierwszy albo trzeci rekord. Juz po wyswietleniu strony linki nastepny i poprzedni znowu beda wskazywac na nastepny i poprzedni od aktualnie wskazywanego, itd ... Ten post edytował CyberDuck_ 18.08.2009, 13:49:58 |
|
|
![]()
|
|
Wrzuć wszystko do tablicy i po indeksach. array ( [0] = array('firma'), [1] = array('firma2'), [2] = array('firma3') ) Jeżeli wyświetlasz firma2 to sprawdzasz czy istnieje coś w tej tablicy "wcześniej" array_key_exists i później tą samą funkcją (ew. policzyć ile elementów w tablicy count ) jakoś array_key_exist nie chciało mi działac, poki co stworzylem sobie taka tablice:
Nie wiedzialem ze tablice maja tyle funkcji, po manualu chodze i znalazlem ciekawe funkcje next prev i wlasnie zatrzymalem sie na next, mianowicie chce wyswietlic nastepna tablice z GET, ale nie dziala
Warning: next() [function.next]: Passed variable is not an array or object in on line 89 Chciałem wyświetlic nastepna tablice zmiennej $teraz2, ale nie dziala nie wiem dlaczego ? Dlaczego ten kod nie działa ? a dokładnie to funkcja next ? Co z nią jest nie tak ? ![]()
Ten post edytował piotr485 18.08.2009, 16:33:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:10 |