![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem. Jak połączyć logowanie, że dany użytkownik jak jest zalogowany to dodać może jakiegoś newsa. Mam 2 tabele (user,news) Da się to na jednej zrobić? Chciałbym zrobić coś takiego, że będzie Autor i np nick kogos z tabeli(user) a wiadomość żeby zapisywała się w tabeli (news) idzie tak zrobić i czy programista amator da sobie z tym rade?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programista amatro jak najbardziej, wystarczy chwilę poczytać. 2 tabele niezbedne są do tego.
1) user: id_usera, login, password 2) news: id_newsa, id_usera, content, date - rejestracja (jeżeli jej nie masz oczywiście), czyli dodajesz użytkowników do bazy danych. - logowanie, czyli sprawdzasz czy taki użytkownik z takim loginem i hasłem jest w bazie, jeśli jest dajesz do zmiennej sesyjnej ID użytkownika - wylogowanie, czyli niszczysz wszystko co jest w sesji - jeśli to wyżej wszystko działa, dla osób zalogowanych pokazujesz magiczny formularz dodawania newsów - sprawdzasz czy dane zostały przesłane (z formularza) i dodajesz wpis do tabeli gdzie id_usera wstawiasz id użytkownika z sessji - skoro masz dodawanie newsów, możesz teraz elegancko wyświetlić newsy z bazy danych łącząc dwie tabele Wszystkiego dowiesz się w manualu PHP oraz mySQL. Jeśli masz jakiś problem, to z pewnością tutaj Ci pomogą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok poradziłem sobie, a jak zrobić teraz, żeby edytować mógł tylko użytkownik który dodał danego newsa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam taki kod, może mi ktoś powiedzieć jeszcze dlaczego dodaje 2 rekordy do bazy na raz? jeden pusty, a w drugim jest to co wpisze do okienka na stronie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tym razem zmagam się z plikiem edit_news.php
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie chcę mi się nawet zalogować? Jako użytkownik. Chciałbym to delikatnie przekształcić, żeby były newsy przypisane do danego uzytkownika i zeby tylko ten uzytkownik mógł usuwać i edytować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:56 |