![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników.
Napisałem sobie skrypcik komunikatu administratora. Ma on działać tak: Jeśli nie ma rekordu w bazie to go dodaje, a jeśli jest to go edytuje i to działa. Dodałem do tego checkboxa, że jeśli checkbox jest zaznaczony to do bazy do kolumny poziom daje 1, a jeśli go odznaczę to daje 0. I z tym mam problem. Gdy stworzyłem komunikat bez zaznaczania checkbox jest ok treść się pojawia w bazie i poziom 0, gdy teraz zaznaczę checkbox też jest ok, treść się edytuje i poziom wchodzi na 1, ale gdy ponownie odznaczę checkbox to poziom się zmienia na 0, ale dodaje mi nowy rekord, a nie powinien bo dałem WHERE `id`='1'. Nie wiem co się dzieje. komunikat.php:
Skrypt jednocześnie edytuje pierwszy rekord i dodaje nowy o tej samej treści ![]() A gdy zmieniam na poziom na 1 to tylko edytuje pierwszy rekord. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Skąd: o2k/Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie, ale moge się mylić.
To Twóje warunki sa spełnione 2 razy i wykonywane są dwa polecenia:
oraz
Jest dodawany nowy wpis i aktualizowany stary. A, i, formatuj kod! Bo musiałem sobie przekleić i potabulować żeby coś z tego załapać. ![]() Dodaj sobie w tych dwóch miejscach jakieś kontrolne warości, np echo "insert 2"; i potem echo "update 2"; czy coś, zobaczysz co kiedy jest wykonywane. Ten post edytował nitr0 5.05.2010, 22:43:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhmmm... Teraz pytanie co tu wymyślić
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Skąd: o2k/Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Co do zaznaczania, kiedyś coś podobnego spłodziłem. Może Ci się przyda...
Musisz zrobić coś na zasadzie: W formularzu:
Po zatwierdzeniu formularza (przeładowaniu):
W bazie danych:
PS. ja pisałem Ci już 2 razy, inni zwracają również uwagę, więc może weź sobie to do serca, uszanuj nasze prośby, czas i chęć pomocy i w końcu zastosuj odpowiednie formatowanie dla swojego skryptu - przecież to nic trudnego ani pracochłonnego a jest bardzo pomocne... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki
![]() Działa jak trzeba ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:58 |