![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problemik, otóż w phpmyadminie w mojej bazie danych w nazwach robią się krzaczki z literek np z ż,ą etc... -gdy dodam z poziomu mojej strony www nowy rekord. Natomiast jeśli z poziomu phpmyadmina wbiję bezpośrdnio dane to w phpmyadminie jest ok, natomiast w formularzu przy wyświetleniu tych danych pojawia siś krzaczki i tak w kółko. Jak to zsynchronizować, żeby nie ważne z jakiego poziomu wbiję dane, czy je wyświetlę nie było krzaczków? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
SET_NAMES przy połączeniu z bazą? Czytałeś przyklejone tematy o kodowaniu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak czytałem, i mam ustawione zaraz po połączeniu:
jednak krzaczki mam nadal, może powiem tak jak mam wszystko poustawiane: Metoda porównywania napisaów dla moich 3 tabel: utf8_polish_ci Metoda porównywania napisów (suma): latin1_swedish_ci System porównań dla połączenia MySQL: utf_general_ci i nie działa ;/ Ten post edytował nighttrain 10.09.2010, 11:06:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
A czy Twój plik jest dobrze zakodowany? Jak pobierzesz poprawnie zakodowane dane z bazy i wyświetlisz w pliku z którego wysyłasz, to widzisz krzaki czy wszystko ok?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień phpMyAdmina na chive
http://www.chive-project.com/ Ten post edytował sazian 10.09.2010, 11:41:47 |
|
|
![]()
|
|
Jak wyeksportuję plik z phpmyadmina i otworzę go np PSpadem to wszystko jest ok, tak jak z widoku phpmyadmina.
Problem jest właśnie wtedy kiedy dodam jakieś dane z formularza z mojej strony wtedy tam w phpmyadminie widac krzaki tego dodanego rekordu.. etc.. |
|
|
![]()
|
|
Pytam ponownie: czy Twój plik jest poprawnie zakodowany (nie mówię o deklaracji kodowania w tagach, tylko faktycznym kodowaniu).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:12 |