![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z funkcją trim(), z niewiadomych dla mnie przyczyn funkcja ta nie wycina białych znaków oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Trim wycina białe znaki TYLKO z początku i końca tekstu. Jeśli chciałeś osiągnąć to gdzieś w środku tekstu to trim nie zadziała. Poza tym zwróć uwagę na fakt, że jak puszczasz w zapytanie zmienne:
Gdzie zgubiłeś apostrofy? ogólnie do kodu można się w większej ilości miejsc przyczepić, bo niestety ale uwierz, że sypnie Ci on jeszcze masą błędów, ze sztandarowym "Headers already send" na czele. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powstawiałem juz te apostrofy w zapytanie SQL i teraz wygląda to tak:
I chciałbym wyciąć znaki białe przed i po tekscie nie w środku. Jeżeli chodzi o header already send to niestety ale nie mam zielonego pojęcia z czego on sie bierze ale narazie chciałbym sie skupić na tych znakach białych. BTW:Czy istnieje jakaś ogólna zasada gdzie należy stosować apostrofy a gdzie nie bo juz się w tym gubie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2010 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
^ | tak jest najlepiej -------------------- Have a Иice day
|
|
|
![]()
|
|
Tak tylko że ja chce zaktualizować już istniejące wartości a nie wpisać nowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I dopiero teraz to mówisz? Czy wiesz jaka jest różnica między UPDATE a INSERT? Jeśli nie to zajrzyj do słownika zanim zaczniesz programować
![]() Teraz INSERT wrzuca Ci ciągle nowe rekordy, a Ty sprawdzasz czy stare się pozbyły białych znaków. Po prostu logika po zbóju ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Tak tylko jakby sie przyjrzec skryprowi którego zamieściłem w pierwszym poście to zawiera on cześć gdzie jest wyciągany poszczególny rekord i wartości te wpisywane są w pola formularza a druga część zawiera skrypt który zamieszcza wartosci które obecnie są w polach po kliknieciu przycisku aktualizuj. Nigdzie ani w skrypcie ani w poście nie jest napisane że chce cokolwiek dodawać do tabeli.
Przy tworzeniu wpisu do bazy danych białe znaki przed i po nie występują dopiero po aktualizacji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:04 |