![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim problemem nie jest to jak się dodaje.
Mam 10 zmiennych ($data_urodzenia && $miejscowosc && $wojewodztwo && $narodowosc && $zainteresowania && strlen($podpis) <= 250 && $zawod && $numer_gg && $numer_tlen && $skype), do których wpisuje dane za pomocą formularza, ale są to pola nie obowiązkowe, więc nie konieczne do wypełnienia. Zastanawiam się jak zrobić, żeby do bazy dodać tylko te które są wypełnione. Oczywiście mógłbym to zrobić za pomocą konstrukcji if ale przy 10 zmiennych da mi to 1024 możliwości, co z pewnością spowoduje przeciążenie skryptu. Pytam się więc o inny sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie bedziesz chciał wysłać pustych to i tak w bazie MySQL te komórki pozostaną puste wiec moim zaniem dodaj wszytskie zmeinne tradycyjnym sposbem a i tak gdybyś nie dodał tych pustych komórki i tak pozostaną puste...
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i ja bym nie chciał, ale jakbym to udostepnim innym użytkownikom internetu, ci mogliby zostawić jakieś kolumny puste,a wtedy w ogóle nie zostało by dodane, bo na razie jak jest skrpyt ustawiony, że wszystko albo nic.
Załączam skrypt:
Ten post edytował henio 8.12.2007, 12:08:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Oczywiście mógłbym to zrobić za pomocą konstrukcji if ale przy 10 zmiennych da mi to 1024 możliwości, Ze jak? Czy ty choć troche przemyslales swoj algorytm?Przyklad:
Oczywiscie trzeba dodac slashowanie i takie tam, niedodawalem by nie zaciemniac. MOzna tez inaczej, poprzez okreslenie w zapytaniu jakie pola sie bedzie dodawalo. ps: i powywalaj te wszystkie malpy @. Nalezy pisac kod tak by sie bledy nie pojawialy a nie wygaszac je -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze niby gdzie być chciał mieć te 1024 if?
![]() hahaha zem się uśmiał -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mam dziesięć zmiennych z których każdy może mieć Tak lub Nie. Więc jeżeli miałeś logikę to powienieneś wiedzieć ze przy 10 zdaniach aby obliczyć możliwości musisz 2 podnieść do 10 potęgi.
Chodzi mi czy istnieje jakiś inny sposób na to aby do bazy danych były dodane tylko te dane, które nie są puste |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No przeciez ci podalem w moim ostatnim poscie ten sposob. Ignorujesz ludzi czy jak?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:43 |