![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam tabelkę DODAWANIA i EDYCJI rzeczy do bazy + zrobiłem datę modyfikacji za pomocą funkcji "data_mod=NOW()". Wszystko działa tylko jako wyświetlenie ROW, czyli obok każdego dodanego, bądź edytowanego przedmiotu pokazuje sie data edycji tylko tego przedmiotu, a chciał bym zrobić to na zasadzie ogólnej, czyli edycja, bądź dodanie jakiegokolwiek rekordu pokaże jeden wynik "daty modyfikacji" całego dokumentu.
Teraz mam:
i wyświetlam to za pomocą .$row['data_mod']. w tabelce Jak można do tego podejść? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dość nie jasno to opisałeś ale może to pomoże ;]
Ten post edytował CuteOne 14.06.2011, 14:24:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem dokładnie o co chodzi, ale jeśli dobrze się domyślam, to możesz to przecież załatwić na poziomie bazy. Robisz kolumnę typu TIMESTAMP i dajesz on update current time stamp
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 2 Dołączył: 19.04.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CuteOne, fakt dodaje mi wynik data_mod do bazy w każdym przedmiocie jest taki sam, (nie jak uprzednio gdy edytowałem przedmiot o id 1 robiła się data modyfikacji z aktualnym czasem przy przedmiocie o id 1, itd z każdym id osobno, więc ile przedmiotów miałem to każdy miał swoją datę edycji), teraz każde pole data_mod ma tą samą wartość - czyli ostatnio edytowanego dowolnego przedmiotu. A więc wystarczyło by teraz tylko jeden taki niepowielony wynik wyrzucić gdzieś na stronie i voila. Pytanie moje jest czy moge tą wartość wyrzucić bez funkcji row?
i wyświetlanie za pomocą nie działa gdy wyświetlam to na zasadzie row'a działa
Daimos, co dokładnie masz na myśli? szukam w google właśnie o timestamp, może zaraz mi się rozjaśni. ------ edytowano ----- Daimos wyszukałem co nieco o timestamp i wydaje mi się, że pierwszą NOW i tą da się zrobić tak, że będą działały w ten sam sposób. Powiedz mi tylko jak ustawić wartość timestampa na on update i gdzie? Bo jak widze każda edycja w bazie odbija się aktualną datą w timestamp (niestety w formacie 20110614170206)? Chociaż przyznam, że NOW juz mi wrzuca datę i to w formacie zedytowanym już 2011-06-14 17:02:06, teraz tylko ją wyjąć w postaci jednego wyniku i było by juz git, co nie chce mi działać niestety. --------edytowano ------ sorka pomroczność jasna... już wszystko działa... wyświetla mi jeden rekord, obojętnie który bo i tak każdy ma taką samą wartość, więc pokazuje datę ostatniej aktualizacji bazy.
Ten post edytował adek- 14.06.2011, 21:01:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:45 |