Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL]Bezpieczeństwo strony
Asuri

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jestem w trakcie tworzenia pierwszej strony która będzie odwiedzana przez większą ilość użytkowników. I tu się trochę obawiam o bezpieczeństwo dlatego wolę zapytać czy mój kod jest wystarczająco bezpieczny.

Na stronie będzie wiele formularzy. Każda zmienna z formularza jest filtrowana w ten sposób:
  1. <?php function clear($text) {
  2. $text = stripslashes($text);
  3. }
  4. return $text;
  5. } ?>

A do bazy danych dane przesyła się tak:
  1. $zap="INSERT INTO `chat` (`od`, `time`, `say`) VALUES
  2. ('$anon_nick', '$time', '$say')";
  3. mysql_query($zap) or die('Dodanie wpisu nie powiodło się.');

I tu pytanie czy to jest bezpieczny sposób? Myślałem jeszcze o zamienieniu znaku apostrof i cudzysłowia na encję by przy wyświetleniu zamieniało z powrotem na ten znak. W niektórych przypadkach nie mogę zabronić użytkownikom używania tych znaków ale wiem, że można ich użyć do ataku, więc czy zamiana ' i " na encję sprawi, że kod sql injection się nie wykona? Jeśli tak to: Zauważyłem, że funkcja htmlentities zamienia cudzysłów na encję (w bazie danych jest encja a w przeglądarce widać z powrotem cudzysłów) i to samo ze znakami >< jednak pozostał znak ' czyli apostrof i tu pytanie czy jest funkcja która zrobi to samo z tym znakiem czy muszę zamieniać znak na encję oraz przy wyjściu samodzielnie zamieniać encję na apostrof?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:56