![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem w tracie przygotowywania strony wielojęzycznej. Niestety stanąłem na wydaje się dość prozaicznym problemie, mianowicie w gotowych szablonach Smarty mam linki które są standardowo w języku angielskim i muszą być zmapowane na język polski, niemiecki, etc. W routingu mam przygotowane regexpy np.
I moje pytanie brzmi jak najprościej można przepisać linki z jednego formatu na drugi, czyli w podanym przypadku np. z news/show/123 => wiadomosci/pokaz/123 Oczywiście linki mogą być różne i nie koniecznie z parametrem na końcu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Może da się jakoś podmienić wartości w regexpie względem ich występowania, np. zamiast tego ([0-9]+) chciałbym 123. Pomóżcie bo główkuję nad tym już 3 dzień (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej jest gdy mechanizm routingu pozwala na mapowanie adresów w obie strony, tj.: odczytać parametry żądania i przerobić je na odpowiednie dla skryptu dane (to co już masz) oraz na podstawie danych utworzyć odpowiedni link.
W użyciu może to wyglądać jakoś tak: Jest to bardzo proste do wykonania tylko w tworzonych wyrażeniach musisz używać "nazywach podsekcji", czyli nie ...pokaz/(\d+)/, a ...pokaz/(?<id>\d+)/. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2005 Skąd: Opole/Chorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej, załóżmy że wykorzystam nazwane podsekcje (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) jak mogę podmienić ich wartość ? Jakiś przykład kodziku? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:25 |