![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak dla sprawdzenia jak to działa robię wyszukiwarkę, po wpisaniu do inputa przesyłam to getem do bazy, ale mam kilka pytań związanych z takimi zapytaniami.
fukncja ucp:
funkcja wds:
Może tak być, aby zapytanie do bazy było prawidłowe? Bez żadnych niespodzianek z wysłaniem spreprawowanego kodu Idąc dalej chciałbym wyświetlić ten wyraz który podałem w inpucie jako echo, czyli
ale tu mam zgryz bo, jeśli wpiszę taki wyraz: Kod coś"tam"\/\\\/'zczcx' w adresie strony jest: Kod co%C5%9B%22ta%22%5C%2 to powinny zostać usuniętę wszytkie znaki, \ " i ' ale nie ma tak dobrze i zostaje sam cudzysłów, pomimo że fukncja powinna go usunąć... Jak zbudować odpowiednie filtrny aby wyraz był wysyłany bezpiecznie do bazy a wywietlany czysty bez znaków " i ' ? przy próbie odczu w takiej formie:
Nadal nie ma czystego wyrazu... Ten post edytował !*! 10.12.2008, 18:50:08 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wystarzczy SAMO http://php.net/mysql_real_escape_string
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na przyszłość do zamiany/wyrzucenia pojedynczego znaku ze stringa używaj str_replace()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function ucp($zrodlo){ $zakaz = array("\\","\"","<",">","'","%","="); $zrodlo = str_replace($zakaz, "", $zrodlo); $zrodlo = trim($zrodlo); return $zrodlo; } I tak ma być jak chce usunąć sam \ to wpisuje \\? a nie jak w przypadku /\\\/ ? Poza tym dlaczego wymagany jest przy tym / a przy innych znakach już nie? Poza tym nadal nie wiem dlaczego nie usuwa znaku cudzysłowia oraz < > ze stringu który chce wyświetlić -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. mysql_real_escape_string - zabezpieczy przed sql injection
2. urlencode - zakoduje znaki specjalne w adresie Ja nie lubię przekazywać w adresie takich rzeczy - najczęściej wrzucam kryteria do bazy (bo i tak robię staty, co, kto i keidy szuka etc.), a w adresie wystarczy dać: kryteria=1234 - nowe szukanie to nowe id. Ten post edytował Pilsener 11.12.2008, 19:50:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:57 |