![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
potrzebuje zrobic cos takiego zeby na stronie pojawialy mi sie proste statystyki.Wyglada to mniej wiecej tak ze mam baze i w niej tabele i chcialbym zeby na tronie pojawialo mi sie ile jest danych rekordow: np tabela ma 10 rekordow i chcialbym zeby zliczalo ile jest wpisow z poszczegolnych pol. Z gory dziekuje za pomoc
Powód edycji: [Spawnm] przeniosłem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zainteresuje się funkcja COUNT w mysql.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie tak ale moglbys podpowiedziec jak to konkretnie zrobic. czy mam utworzyc nowa tabele? z taka funkcja?
W sumie to stawiam pierwsze kroki w php i mysql. dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie podałeś czego to są statystyki.
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/gro...#function_count Przyklad
zlicza ci liczbe wystapien wartosci test w polu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ile rekordów w tabeli (iloscwpisow):
Ilość wpisów użytkownika o numerze (id) 1 (wpisyuzytkownika):
-------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
o to mi chodzi czyli rozumiem ze musze stworzyc nowa tabele ktora by mi to zliczala, cos takiego
CREATE TABLE stat( SELECT COUNT( firstname ) AS iloscwpisow FROM DATA LIMIT 1 ; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tworzysz żadnych nowych tabel. To zapytanie jest do twojej tabeli, np:
Jeżeli chodzi o wpis "COUNT( firstname ) AS iloscwpisow", to oznacza że wynikiem zapytania będzie pole o nazwie iloscwpisow o wartości równej ilości danych rekordów. Zastosowanie przypisania nazwy (AS nazwa) ułatwia nam odwołanie do otrzymanego wyniku, np:
|
|
|
![]()
|
|
wrzucilem cos takiego :
<?php $database="elcapaa"; mysql_connect ("mysql03.iomart.com", "elcapaa", "Ezmzs2qJ"); @mysql_select_db($database) or die( "Unable to select database"); $result = mysql_query( "SELECT * FROM data" ) or die("SELECT Error: ".mysql_error()); $num_rows = mysql_num_rows($result); $zapytanie=mysql_query('SELECT COUNT( firstname ) AS iloscwpisow FROM DATA LIMIT 1'); $wynik=mysql_fetch_array($zapytanie); echo 'Ilość imion w tabeli DATA: '.$wynik['iloscwpisow']; ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Untitled Document</title> </head> <body> </body> </html> wyrzuca mi taki blad Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www.elcap.org/admin/stats.php on line 9 Ilość imion w tabeli DATA: |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź to:
|
|
|
![]()
|
|
niestety to samo
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www.elcap.org/admin/stats.php on line 13 Ilość imion w tabeli DATA: |
|
|
![]()
|
|
Ile masz wpisów w swojej tabeli?
Sprawdzałem opis błędu i problem może powstać, gdy nie ma danych - brak wpisów. Jak nie masz żadnego wpisu, to dodaj kilka do testów. Sprawdzałem u siebie i u mnie chodzi. Ten post edytował SzamanGN 15.07.2009, 13:06:47 -------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno pomoc. najlepiej jak sobie zainstalujesz jakis GUI do mysqla, i wszelkie polecenia wczesniej tam sprawdzal |
|
|
![]()
|
|
Bardzo dobra rada z tym GUI. Ja testuję na phpMyAdmin.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dobra rada z tym GUI. Ja testuję na phpMyAdmin. A co to dział opinie?
powinno pomoc. najlepiej jak sobie zainstalujesz jakis GUI do mysqla, i wszelkie polecenia wczesniej tam sprawdzal Miał dobre zapytanie, wystarczy jakby limit 1 usunął na końcu. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miał dobre zapytanie, wystarczy jakby limit 1 usunął na końcu. z tego co widze - raczej nie, limit 1 - jest zbedny w tym zapytaniu, ale nie powoduje bledu mysql (przynajmniej na 5.x) raczej stawialbym na uzycie slowa DATA, jest slowem zastrzezonym, i prawdopodobnie jest to przyczyna tych problemow. rowniez ilosc wierszy (wczesniejsze pytanie) jest bez znaczenia, wazne by byla tabela i tyle. dobrze jest sobie wyrobic nawyk w stosowaniu odwrotnego apostrofa, unikamy niepotrzebnych komplikacji |
|
|
![]()
|
|
niestety dalej nie dziala tym razem nie wyrzuca zadnego bledu ale ekran jest pusty
|
|
|
![]()
|
|
hmm, przed chwila napisalem cos zle - wywalilem to juz.. tak bywa jak sie wali z pamieci, a wieki juz nie musialme bawic sie z mysql na tym poziomie
![]() teoretycznie powinno juz zadzialac. walnij w skrypcie: var_dump($wynik);die; i sprawdz co ci wtedy wyswietli..... |
|
|
![]()
|
|
no cos wkoncu zadzialalo z tym ze pokazuje liczbe 3 a jest 6 wpisow
nie sorki moj blad ciagle pusty ekran <?php require_once('Connections/asdfasf.php'); ?> <?php if (!function_exists("GetSQLValueString")) { function GetSQLValueString($theValue, $theType, $theDefinedValue = "", $theNotDefinedValue = "") { if (PHP_VERSION < 6) { $theValue = get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($theValue) : $theValue; } $theValue = function_exists("mysql_real_escape_string") ? mysql_real_escape_string($theValue) : mysql_escape_string($theValue); switch ($theType) { case "text": $theValue = ($theValue != "") ? "'" . $theValue . "'" : "NULL"; break; case "long": case "int": $theValue = ($theValue != "") ? intval($theValue) : "NULL"; break; case "double": $theValue = ($theValue != "") ? doubleval($theValue) : "NULL"; break; case "date": $theValue = ($theValue != "") ? "'" . $theValue . "'" : "NULL"; break; case "defined": $theValue = ($theValue != "") ? $theDefinedValue : $theNotDefinedValue; break; } return $theValue; } } mysql_select_db($database_asdfasf, $asdfasf); $query_Recordset1 = "SELECT * FROM stat"; $Recordset1 = mysql_query($query_Recordset1, $asdfasf) or die(mysql_error()); $row_Recordset1 = mysql_fetch_assoc($Recordset1); $totalRows_Recordset1 = mysql_num_rows($Recordset1); ?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>Untitled Document</title> </head> <body> <?php $zapytanie=mysql_query('SELECT COUNT(*) AS `iloscwpisow` FROM `DATA` var_dump($wynik);die; '); ?> </body> </html> to co udalo mi sie wytworzyc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Domyśl się, po co jest bbcode, wtedy pogadamy.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
ugh....
noo. teraz tos mnie zaskoczyl. zapraszam do lektury: var_dump" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual die" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zlaczyles php z sql... var_dum sluzy do debugowania w php
mysle ze dobrym wyjsciem bylo by zainwestowanie w ksiazke z podstawami php i mysql.... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:53 |