Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MYSQL] nawigacja
dyszol

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witajcie, od dziś intensywnie zabrałem się za naukę php o stąd moje pytanie, jak zrobić system nawigacji na stronie wg poniższego schematu?:

1. jest strona index.php, na której lewej stronie zamieściłem za pomocą include stronę nav.php
2. w nav.php siedzi sobie skrypt generujący pozycje menu na podstawie pól 'id' oraz 'nazwa' w tabeli (o nazwie np menu) w bazie mysql
3. chciałbym teraz zrobić drugą tabelę (np 'strony') z polami 'id' oraz 'treść', aby po wybraniu odpowiedniego rekordu zawartość z pola 'treść' pojawiła się na stronie

teraz pytanie, czy jest możliwe zastosowanie takiego schematu? czy polecacie inny?
proszę o wytłumaczenie w miarę dobitne, jako że naprawdę dopiero co zaczynam przygodę z php

pozdrawiam

Ten post edytował dyszol 24.08.2008, 14:43:41
Go to the top of the page
+Quote Post
ikssde

-----

O ile do budowania menu wykorzystanie mysql jest uzasadnione, to do wyswietlania tresci raczej nie ma takiej potrzeby. Skorzystaj poprostu z instrukcji switch przekazujac do niej dane w linkach ktore mozesz sobie zapisac w mysql przy tworzeniu menu. Powinienes wtedy uzyc include(), no chyba ze musisz wczytywac z bazy danych wtedy troche inaczej to bedzie wygladalo, ale ogolnie na takiej zasadzie tworzone sa strony.

Ten post edytował ikssde 24.08.2008, 15:09:32
+Quote Post
luck

-----

Jasne że jest to możliwe smile.gif Musisz tylko powiązać obie tabele, najlepiej za pomocą klucza obcego, żeby było jasno określone, która pozycja menu odpowiada za który rekord w tabeli z treścią.

--------------------
+Quote Post
dyszol

-----

dzięki jednak już odstąpiłem od tej koncepcji po tym jak się okazało, że kod php w komórce bazy nie jest dalej przetwarzany, a żeby to ominąć kosztowałoby mnie to zbyt wiele zachodu z racji faktu, iż jestem zielony maksymalnie w temacie ;p

menu z bazy zostawiam, a strony będą ładowane z osobnych plików
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:46