Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MYSQL] mysql_real_escape_string itp.
-Lvvgn-

Goście

Mam pytanie. Kiedy używać najlepiej rzeczy typu mysql_real_escape_string, htmlentities(), addslashes ? Chodzi mi o to w którym momencie ich najlepiej używać tak żeby skrypt był bezpieczny np. przy dodawaniu do bazy tekstu, przy SELECT itp.
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przy dodawaniu tekstu do bazy zdecydowanie mysql_real_escape_string i najlepiej htmlspecialchars lub strip_tags, jeśli tekst z bazy ma być wyświetlany gdzieś na stronie. A najlepiej używać przed dodaniem do bazy, względnie w zapytaniu (ale zapytanie robi się moim zdaniem dużo mniej czytelne).

addslashes nie polecam przy bazie mysql, skoro jest specialna dedykowana funkcja. Zresztą escape string jest mniej podatne na niektóre specyficzne ataki.

Ten post edytował Shili 8.06.2008, 11:55:43
+Quote Post
-Lvvgn-

Goście

Ok dzięki, a np przy SELECT co można dać najlepiej ?
+Quote Post
Shili

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przy selectach spokojnie starczy mysql_real_escape_string, chyba że dane otrzymane od użytkownika chcesz wypisywać gdzieś na stronie, to wtedy otrzymane zmienne wypadałoby potraktować jeszcze funkcjami uniemożliwiającymi xss.
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

A wiec jak dla mnie przy dodawaniu do bazy dla int dajesz intval() lub (int) dla string dajesz addslashes() proponuje jednak mysql_real_escape_string(0 gdy wyswietlasz dane z bazy stripslashes()/htmlspecialchars() i wsio ok
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 30.08.2025 - 08:59