![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-klusek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
stworzyłem drugi panel administracyjny sklepu i przy wprowadzaniu nowej pozycji w bazie ktora ma 3000 pozycji nowo dodany element ma numer id ponad 5600. Zupełnie nie wiem czy może to być spowodowane i jak temu zaradzić. I co dziwne ta liczba nie rośnie z kolejnym produktem o 1 tylko np. o 10. Wcześniej jak wpisywałem produkty do bliźniaczej tabeli też miałem podobny problem, o dziwo po jej wyczyszczeniu numery dodawały się poprawnie. Jak mogę uniknąć takiego problemu?? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w phpmyadmin w opcjach tabeli mozesz ustalic numer, od jakiego ma sie rozpoczac numerowanie indexu tabeli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie usuwałeś jakichś wpisów w tabeli? Jeżeli miałeś 5 wpisów i usuniesz 1 to kolejny dodany wpis nie będzie miał numeru 5 tylko 6. Co do uniknięcia to czyszczenie tabeli albo można jakoś ustawić numer auto inkramentacji przez aktualizację chociaż raczej mijało by się to z celem.
Ten post edytował bmL 25.10.2008, 22:33:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zeby zmienic kolejne auto increment uzyj phpmyadmin lub zapytania
o ile sie nie myle tak to jest. jesli wartosc rosnie Ci o 10 przy kazdym dodaniu podejrzewam jakis blad w skrypcie. Ten post edytował ActivePlayer 25.10.2008, 22:39:49 |
|
|
-klusek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kiedys importowa ww tabele i pamietam ze wtedy ostatnia pozycja otrzymala numer gdzies okolo 5400, wtedy usunalem tą pozycję i od tamtego czasu nie dodawałem żadnych pozycji, Tak jak zauważyliście pewnie jest to tym spowodowane bo optymalizacja tabeli niestety nie przyniosła oczekiwanych rezultatów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Sprobuje sposobu ActivePlayer'a a jak nie to najwyżej wyczyszczę tabelę i zaimportuję ją ponownie
|
|
|
-klusek- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 7 Dołączył: 12.09.2008 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób to ręcznie:
1. W phpMyAdmin przeglądaj wybraną tabelę 2. sortuj malejąco według kolumny, która ma auto_increment 3. sprawdź najwyższą wartość, zapamiętaj ją 4. Kliknij powyżej "Operacje" i tam w grupie "Opcje tabeli" ręcznie wpisz zapamiętaną wartość o 1 wyższą. Pamiętaj, że nie zmniejszysz auto_increment jeżeli istnieje w danej kolumnie wpis z wartością większą niż ustawiasz. Nie wiem co tam za skrypt miałeś i jak(ie) dodawał dane, dlatego sortuj (pkt. 3). Ten post edytował HellRider 26.10.2008, 08:39:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HellRider dzięki za help. Dobrze i ładnie to rozpisałeś. Akurat wykorzystałem to w skrypcie Joomla
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:30 |