![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Skąd: Stafford Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam czy wie ktoś jak posortować wyniki w pętli
np.mamy tabele ID_GLOWNE kategoria rodzaj 1 | fiat | 1 2 | honda | 1 3 | opel | 1 4 | dom | 2 5 | mieszkanie | 2 6 | playstation | 3 wszystko jest w jednej tabeli potrafie to wszytsko wyciągnąć z tabeli przy pętli while, ale chcę żeby wszystkie rekordy z rodzajem "1" były w jednej tabeli nastepnie rodzaj "2" w drugiej tabeli i to samo z "3".Jak narazie wyświetla mi, jeden rekord w jednej tabeli,także mam 3 osobne tabele i w kazdej jeden rekord.Czyli jednym słowem przy jednej pętli skrypt ma wyciągnąć kategorie z rodzajem 1 , kolejna petla to kategoria z rodzajem 2 itd.... czekam na odpowiedzi .... pozdrawiam -------------------- Brak piwa == brak poprawnie napisanych skryptów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na kilka sposób możesz to ugryźć proponuję taki:
Wówczas dostaniesz dwuwymiarową tablicę, z którą możesz zrobić, co chcesz. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2004 Skąd: Stafford Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź
![]() podstawiłem to do mojej bazy i otrzymałem ..... Array ( [1] => 4 [2] => 8 [3] => 10 [4] => 16 [5] => 20 [6] => 22 [7] => 26 ) i powiem że zielony jestem , juz szukam na googlach tablic dwuwymiarowych ![]() jak masz jakieś ciekawe strony z wyjaśnieniem jak to działa to prosze podać ps.mieszkam(mieszkałem bo teraz na obczyźnie ![]() ![]() -------------------- Brak piwa == brak poprawnie napisanych skryptów
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam Cię, trochę sknociłem
![]()
Poprzedni zapis generował tylko jednowymiarową tablicę, nadpisując elementy. Wrzuć jeszcze raz, podejrzyj źródło strony, zobaczy strukturę, w jakiej się znajdują. Co do materiałów, pogoogluj, sam uczyłem się szmat czasu temu z tradycyjnych książek, teraz googluję i opieram się na manualu. Przyda Ci się na pewno pętla foreach W manualu tablice też są fajnie opisane tutaj i tutaj Jak coś nie będzie wychodziło, to pytaj, były sąsiedzie:) Mam nadzieję, że w GB Ci się wszystko ułożyło OK. Dobranoc -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:42 |